Otvoren 18. pariški filmski festival

BRITANSKI glumac Malcolm McDowell i francuska glumica Anne Parillaud vodili su početkom tjedna svečanost otvaranja 18. pariškog filmskog festivala, koji traje do 1. travnja.

Glumac iz filma "Paklena naranča", koji kaže da "ako postoji neko mjesto na svijetu gdje se može vidjeti nepoznati film, onda je to Pariz", predsjedava žirijem u kojem se nalaze i glumice Judith Godreche i Anna Mouglalis, redateljica Claire Denis i producent Jean-Louis Livi.

U službenoj programu, kojem je cilj "pronaći nove talente", 14 dugometražnih filmova iz različitih zemalja natječe se za glavnu nagradu "Arc dOr", a publika ih može pogledati u šest dvorana kina Gaumont Marignan.

Nagrada medija, koju uručuje žiri sastavljen od novinara, bit će dodijeljena za film koji još nije prikazan u Francuskoj i nema distributera.

Nagrada publike i nagrada mladih "Clap dOr" dodijelit će se jednom od deset francuskih premijernih filmova.

Tijekom festivala bit će zastupljeno 26 zemalja, "okupljenih u zajedničkom raspoloženju", kaže Anne Parillaud.

Prvu nagradu, "Cine Roman", već je dodijelio žiri kojem je predsjedavao američki glumac John Malkovich, i to romanu "Papirnati tigar" Oliviera Rollina, za njegove "mogućnosti adaptacije za ekran".

Ovogodišnji festival bit će obilježen britanskom kinematografijom, jer se očekuje dvadesetak redatelja i glumaca s otoka, ali se u središtu pozornosti nalazi i alžirska kinematografija, budući da je ova godina u Francuskoj - Godina Alžira.

Na kraju svečanosti, britanski redatelj Alan Parker predstavio je svoj najnoviji film "Život Davida Galea" s Kevinom Spaceyjem, u ulozi borca protiv smrtne kazne i samog osuđenog na smrt, te Kate Winslet kao novinarkom koja dokazuje njegovu nevinost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara