OTVOREN 20. TJEDAN SUVREMENOG PLESA

Predstavom "Hibiki" svjetske atrakcije, japanske plesne skupine "Sankai Juku", večeras je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu otvoren jubilarni, 20. tjedan suvremenog plesa.

U bijelo obojani plesači izbrijanih glava u predstavi "Hibiki", koja u Zagreb dolazi nakon uspješnih gostovanja u Londonu, Parizu, New Yorku, svojom koreografijom istražuju kontinuitet i diskontinuitet života.

"Hibiki" se, uz malo pokreta i vrlo usporenom tehnikom, izvodi kao butoh ples (ples tame), koji se razvio nakon Drugog svjetskog rata, a otad se raširio po cijelom svijetu, tako da danas čak i u Brazilu postoje plesne skupine koje ga izvode.

Do 7. lipnja, kada se zatvara Tjedan, nastupit će inozemne i domaće skupine i koreografi. Iz inozemstva dolaze austrijska skupina "Dans.Kias", belgijske "Theater Stap" i "ZOO", francuska koreografkinja Karine Ponties, austrijska Milli Bitterli.

Predstavit će se i tri hrvatska projekta - "Galerija pokreta" - plesna instalacija u Gliptoteci HAZU-a, projekt "Revival Milana Broš" - retrospektiva rada te koreografkinje i projekt obilježavanja 10 godina međunarodnog edukativnog projekta "Mapaz", koji djeluje na relaciji Zagreb-Amsterdam-Berlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U programu "Canada BC Dance Showcase" s osam projekata predstavit će se plesna scena Britanske Kolumbije (Kanade).

Predstave će se izvoditi u ZKM-u, Gavelli, Tvornici, Hrvatskom domu likovnih umjetnika i Gliptoteci HAZU.

Tijekom dvadeset godina Tjedan je predstavio oko 400 uglednih svjetskih umjetnika i producirao 50-ak domaćih plesnih premijera.

Izrazivši podršku Tjednu suvremenog plesa i njegovoj dugogodišnjoj ravnateljici Mirni Žagar, ministar kulture Antun Vujić otvorio je festival.

(Hina) ag jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara