Otvoren 23. Muzički biennale Zagreb

Praizvedbom baleta "Tramvaj zvan čežnja" Mladena Tarbuka u HNK večeras je otvoren 23. Muzički biennale Zagreb međunarodni festival suvremene glazbe koji je ove godine prvi put ugostio i Svjetske dane glazbe, manifestaciju koju organizira Međunarodno društvo za suvremenu glazbu.

Direktor Muzičkog biennala Zagreb Ivo Josipović u pozdravnom je govoru zahvalio pokrovitelju manifestacije predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću te je izrazio zadovoljstvo što će biennale ove godine ugostiti više od tisuću umjetnika iz pedesetak zemalja. Josipović je podsjetio kako je biennale vodeća glazbena manifestacija u svijetu rekavši kako je organizator Hrvatsko društvo skladatelja pokazalo kako je Hrvatska sposobna organizirati ovako veliku glazbenu manifestaciju.

Josipović je zahvalio Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu, veleposlanstvima i kulturnim centrima zemalja koje su svesrdno pomogle taj festival.

Otvarajući Muzički biennale Zagreb ministar kulture Božo Biškupić napomenuo je da Muzički biennale od svog osnutka 1961. ima veliku ulogu u povezivanju hrvatske metropole sa suvremenim glazbenim zbivanjima u svijetu. Biskupić je kazao da je od svoga osnutka biennale ugostio vodeće suvremene svjetske glazbenike kao što su Penderecki, Stravinski, Cage, dodavši kako su i hrvatski glazbenici vrlo aktivno sudjelovali u afirmaciji i izgradnji Muzičkog biennala.

Muzički biennale do 24. travnja i ove će godine ugostiti velika imena iz suvremene glazbe pa će počasna gošća biti ruska skladateljica Sofija Gubajdulina, a na biennalu će nastupiti budimpeštanska Opera, baleti iz Hannovera i Torina, Studio percussion iz Graza, a nastupit će i 13 hrvatskih ansambala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balet Mladena Tarbuka "Tramvaj zvan čežnja" nastao je prema istoimenoj drami Tennesseeja Williamsa, dramaturg baleta je Sanja Ivić a koreografije Dinko Bogdanić.

Orkestrom Opere HNK ravnao je maestro Pavle Dešpalj , a u glavnim ulogama nastupili su Irena Pasarić, Tomislav Petranović, Erfilia Nikpalj, Nataša Sedmakov, Astrid Turina, Ovidiu Muscal, Dinko Bogdanić, Ilir Kerni, George Stanciu, Andrej Barbanov i drugi. U predstavi je korištena elektronska obrada zvuka i režija tona što ga je osmislio Frano Đurović, scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Dženisa Pecotić.(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara