Otvoren 27. festival animiranog filma u francuskom Annecyju

CELULOIDNE, naslikane i 3dimenzionalne zvijezde okupljaju se od 2. do 7. lipnja na 27. međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju s francuskim animiranim filmom kao predvodnikom u odličnoj formi, priopćili su organizatori u utorak.

"Mi smo svjetsko raskršće animiranog filma, Cannes animacije, iako se ponekad smatramo anti-Cannesom", kaže umjetnički direktor festivala Serge Bromberg.

"Ovamo se ne dolazi u smokingu. Zvijezde nisu glavna atrakcija, budući da nisu od krvi i mesa. Naše su zvijezde autori i filmovi".

Ove godine zvijezde će biti Violette, Rose i Blanche, ekscentrična "Trojka iz Bellevillea" autora Sylvaina Chometa, "Kaena", digitalna junakinja Chrisa Delaportea i Pascala Pinona, te film "Djeca kiše" Philippea Leclerca, koji otvara festival.

U natjecateljskom dijelu pet je filmova iz Danske, Francuske, Italije, Kine i Zimbabvea, što čini ključni dio festivala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk transportnih radnika i atipična upala pluća utjecat će na posjećenost, ali Bromsberg smatra da "je svijet animacije tako zainteresiran da to ne bi trebalo utjecati na više od 2-3 posto posjetitelja festivala". Osim natjecanja, ove je godine u središtu zanimanja Australija, "gdje je animacija mlada i iznimno inovativna".

Posebna je tema i glazba za animirane filmove. Na okruglim stolovima, predavanjima i projekcijama raspravljat će se o tome "što se događa kad se nađu glazbenik koji ne zna crtati i animator koji ne zna čitati note, kako razgovaraju i kako se stvara kemija".

Festival predstavlja i program na temu animacije i invalidnosti. "O tome treba govoriti, jer se Annecy već 43 godina bori da dokaže da animacija nije samo program za mlade, nego sveobuhvatni način izražavanja", kaže Bromsberg.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti "Malu vješticu" japanskog umjetnika Hayaoa Miyazakija, koja od nastanka 1982. nikad nije prikazana izvan Japana, kao i "Horusa, princa sunca" Isaoa Takahate, koji je radio u studiju Gebli.

Festival ima otvoreno kino s divovskim platnom i travnjakom za 5000 osoba, gdje će se prikazivati "Pink Floyd - Zid" Alana Parkera, "Fantasia 2000" i "cybernight" s novim slikama i novim zvucima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara