otvoren 3. hrvatski trienale grafike

U organizaciji Kabineta grafike HAZU večeras je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvoren 3. hrvatski trijenale grafike. L

Na Trijenalu sudjeluje 27 pozvanih autora različitih generacija, izraza i tehnika, te 53 umjetnika koja je odabrao ocjenjivački sud.

Gosti Trijenala je deset istaknutih čeških grafičara, koji su izložili četrdesetak grafika. Selektorica češke grafike je Simeona Hoškova.

U velikoj dvorani Doma likovnih umjetnika večeras je otvorena samostalna izložba laureata 2. trijenala Ante Kuduza, a pripremaju se još dvije izložbe: Marka Spalatina, koji djeluje u Americi, i mladog autora Lea Vukelića.

Ante Kuduz predstavio je jedan segment iz svog grafičkog opusa - djela nastala u proteklih 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autorica koncepcije Trijenala Vesna Kedmenec Križić istaknula je da je Trijenale recentni pregled grafičkih događaja u Hrvatskoj. Naglasila je otvorenost suvremenim događanjima u grafičkoj umjetnosti i dodala da Trijenale pokazuje što se događa u hrvatskoj grafici na početku novog tisućljeća.

Večeras su svečano uručene nagrade Trijenala.

Najvažniju nagradu, Premiju HAZU dobila je mlada umjetnica Ivana Franke, nagradu "Tomislav Krizman" Jiri Anderle, nagradu Kabineta grafike HAZU Ana Vivoda, nagradu Ministarstva kulture Robert Šimrak, nagradu Gradskog ureda za kulturu Ana Grubić i Željko Badurina te nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Jasna Šikanja.

Posebno priznanje Odbor za dodjelu nagrada dodijelio je Josipu Butkoviću, Darku Ćurdi, Ines Krasić i Silviju Vujičiću.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, a nazočnima se obratila i ravnateljica Kabineta HAZU Slavica Marković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara