Otvoren festival dokumentarnog filma ZagrebDox

Projekcijom kratkog švedskog filma "Žuta markica" i dugometražnog američkog "Mad Hot Ballroom" večeras je u kinu "Europa" počeo ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, na kojem će do 26. veljače biti prikazano 110 filmova iz 30 zemalja.

"Još prošlogodišnji festival dokazao je da je dokumentarni film u modi, jer život je danas postao scenarist bolji od svih drugih", rekao je predsjednik međunarodnog žirija Zoran Tadić.

Nenad Puhovski, direktor festivala, podsjetio je da je Jasmila Žbanić prošle godine na ZagrebDoxu osvojila prvu nagradu u regionalnoj konkurenciji za film "Slike s ugla". Njezin film "Grbavica" koji je upravo pobijedio na Berlinskom festivalu pokazuje važnost koprodukcija što i ZagrebDox sebi stavlja u zadatak, istaknuo je Puhovski.

Filmovi Drugog ZagrebDoxa prikazivat će se u kinima "Central", "Tuškanac", "Europa" i Kulturno-informativnom centru (KIC).

U međunarodnoj konkurenciji za nagrade sudjelovat će trideset, a u regionalnoj dvadeset filmova.

Od ove godine natječu se i filmovi u novoj natjecateljskoj kategoriji "Sport i glazba", u kojoj će 17 filmova ocijenjivati žiri sastavljen od sportaša, glazbenika i filmaša.

ZagrebDox dodjeljuje nagrade "Veliki pečat" (za međunarodnu i regionalnu konkurenciju i "Sport i glazbu") te "Mali pečat" za autore do 30 godina. I publika će izabrati svoj najbolji film.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina filmova su politički i društveno angažirani. Izdavajaju se meksički film "Nitko" o potrazi za boljim životom, koji je nedavno nagrađen na Sundanceu, austrijski "Kruh naš svagdašnji" o proizvodnji hrane te "China Blue" o djevojčicama koje rade sedam dana u tjednu za šest centi po satu.

U regionalnoj konkurenciji Goran Dević predstavlja svoj novi film "Nemam ti šta reć lijepo" o sisačkom ubojstvu Ljubice Solar, a Aldo Tardozzi film o prerano preminulom strip autoru Edvinu Biukoviću "Ode Eddy".

Među ostalim, u posebnim programima festivala predstavit će se BBC-jev serijal "Storyville", presjek radova nizozemskog dokumentarista Johana van der Keukena, a održat će se i autorska večer Zorana Tadića.

Novost Festivala je "pitching forum" za redatelje i producente, u sklopu kojeg će oni televizijskim urednicima pokušati "prodati" svoje filmove.

Na prošlogodišnjem festivalu ZagrebDox bilo je 99 filmova, a projekcije je posjetilo oko sedam tisuća gledatelja.

(Hina) xag yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara