Otvoren "Glagoljaški mjesec"

Glagoljaški mjesec (od 22. travnja do 21. svibnja), posvećen promicanju glagoljaške baštine među mladima, otvoren je večeras u zagrebačkoj Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića. L

Cilj je Glagoljaškog mjeseca približiti glagoljašku kulturnu baštinu mladeži i odraslima, a provodi ga Glagoljaško središte "Frankopan", koje djeluje u zagrebačkoj Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana, u suradnji s Knjižnicom Silvija Strahimira Kranjčevića.

Tijekom Glagoljaškog mjeseca održat će se niz događanja. Tako će posjetitelji moći razgledati izložbu radova učenika glagoljaša, članova Glagoljaškog središta i Male glagoljske pisarnice zagrebačke Škole za primalje.

U ponedjeljak, 25. travnja, u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana akademik Stjepan Damjanović predavat će o "Glagoljaštvu u povijesti hrvatskog jezika i književnosti", a u srijedu, 27. travnja, u Knjižnici S.S.Kranjčevića Mješoviti pjevački zbor "Bašćina" Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba održat će koncert "Glagoljaško pjevanje".

U Osnovnoj školi F.K. Frankopana 3. svibnja održat će se mala glagoljaška tribina "Mladi o glagoljici i glagoljaštvu", a 4. svibnja u Knjižnici S.S. Kranjčevića Marica Čunčić održat će poetsko-pripovjedno druženje i radionicu "Priče iz srednjeg vijeka".

U Matici hrvatskoj 10. svibnja održat će se tribina Društva prijatelja glagoljice pod nazivom "Biti pismen-biti svoj" te prodajna izložba radova s glagoljaškim motivima Radionice "Dubrava" Centra za rehabilitaciju "Zagreb".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Osnovnoj školi F.K. Frankopana 11. svibnja dr. Marica Čunčić održat će predavanje o "Stvaranju glagoljice i stvaranju svijeta", a 14. svibnja u istoj školi održat će se Likovna radionica "Glagoljica i glagoljaštvo u keramici".

Darko Žubrinić će 18. svibnja u knjižnici S.S. Kranjčevića održati predavanje "Hrvatska glagoljica na internetu".

Svečano zatvaranje Glagoljaškog mjeseca bit će 20. svibnja u Osnovnoj školi F.K. Frankopana domjenkom za sudionike i posjetitelje.

Glagoljaško središte "Frankopan" i učenici glagoljaši pozivaju sve zainteresirane na tečaj iz uglate glagoljice koji će se održavati tijekom Glagoljaškoga mjeseca, a prijave za tečaj primaju se još sutra u knjižnici Osnovne škole S. S. Kranjčevića.(Hina) xbma ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara