Otvoren najduži prekomorski most na svijetu

KINA je u četvrtak svečano otvorila najveći i najduži prekomorski most na svijetu dugačak 36 kilometara koji povezuje lučke gradove Shanghai i Ningbo.

Otvorenje mosta dogodilo se točno na sredini, na 18-om kilometru između zaljeva Hangzhou s jedne strane i pokrajine Zhejiang. Gradnja mosta započela je u studenom 2003. godine i njegovu izgradnju je utrošeno oko 2,45 milijuna tona betona i 800.000 tona čelika, a most će skratiti put između dvaju ekonomskih središta za više od 120 kilometara, tako da će sada ukupno put iznositi 280 umjesto 400 kilometara.

Ukupno je u gradnju mosta utrošeno 1,7 milijardi dolara i planira se da će dnevno preko njegovih šest traka prelaziti oko 40.000 vozila, a za 2026. godinu broj prelazaka planira se povećati do 100.000 dnevno. Maksimalna dopuštena brzina na mostu iznosi 100 kilometara na sat, a mostarina iznosi oko 50-ak kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva građevina je prvi kineski infrastrukturni projekt tolikog kapaciteta u kojem je 30 posto sredstava za izgradnju uloženo od strane privatnih investitora. Iako je ovo najduži prekomorski most dužine 36 kilometara, titulu najdužeg mosta na svijetu još uvijek nosi most u američkoj saveznoj državi Louisiani koji premošćuje jezero Pontchartrain dužinom od 38,4 kilometra.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara