Otvoren najveći muzej Katalonije

NACIONALNI muzej likovne umjetnosti Katalonije (Museu Nacional dArt de Catalunya, MNAC), otvoren je u petak u Barceloni nakon 18 godina dugih radova i u tom je kompleksu predstavljeno deset stoljeća umjetnosti na tlu Katalonije (pokrajine na sjeveroistoku Španjolske).

Španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofija u četvrtak su svečano otvorili nove dvorane MNAC-a koje nadopunjuju projekt što se više od 100 godina razvija u Barceloni.

Smješten na brežuljku Montjuic, muzej odsad predstavlja javnosti 5.945 djela na 45.000 metara četvornih, od čega je 12.000 rezervirano za izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nove su izložbene dvorane popunjene djelima baroka i renesanse s 236 platna i skulptura u 16 dvorana.

U nove je prostore uselio i dio zbirke Thyssen-Bornesmisza - 64 djela europske umjetnosti (od 13. do 18. stoljeća) koja su se dosad čuvala u samostanu Pedralbes, te zbirka europske umjetnosti pokojnog političara i katalonskog poslovnog čovjeka Francesca Camba.

U kompleks je prebačena i zbirka iz Muzeja moderne umjetnosti Ciutadella, te je izloženo ukupno 636 slika i skulptura uz 89 crteža i gravira suvremene umjetnosti.

Projekt muzeja katalonske umjetnosti doživio je brojne peripetije otkako je 1891. godine utemeljena Zaklada za njegovu izgradnju jer je tijekom španjolskoga građanskog rata te pod diktaturom Francisca Franca bio raseljen dio kolekcije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara