Otvoren peti Motovun film Festival

PROJEKCIJOM ruskog filma "Kukavica" Aleksandera Rogoškina večeras je na prepunom glavnom motovunskom trgu, u kinu "Trg", svečano otvoren peti Motovun Film Festival (MFF).

U idućih pet dana na četiri lokacije u Motovunu prikazat će se osamdesetak filmova, od kojih je u programu konkurencije 25 iz 19 zemalja.

Film koji je otvorio Festival, priča je o ruskom kapetanu, finskom snajperistu i mladoj Laponki koji se krajem Drugog svjetskog rata nađu zajedno u bijegu i zbližavaju se unatoč tome što govore različitim jezicima. Film je 2002. nagrađen za režiju na filmskom festivalu u Moskvi.

Motovun Film Festival neslužbeno je počeo jutros rasprodanim projekcijama dvaju američkih filmova koji su također u konkurenciji - "Kuglanje za Columbine" i "Pijani od ljubavi".

Oscarom nagrađeni dokumentarac Michaela Moorea "Bowling for Columbine", potaknut sve češćim oružanim incidentima u SAD-u, bavi se vezama nasilja i američkog načina života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pijani od ljubavi" ("Punch-Drunk Love"), s Adamom Sandlerom i Emily Watson u glavnim ulogama, ljubavna je priča u režiji Paula Thomasa Andersona, posebnog gosta Festivala koji je svjetsku slavu stekao filmovima "Kralj pornića" i "Magnolija".

U glavnom programu danas su još prikazani dijalogom oskudni film "Hukkle", prvi film mađarskog redatelja Gyorgya Palfija i također debitantski film rumunjskog redatelja Christiana Mungiuja "Zapad" o stalnoj želji Rumunja da pobjegnu u inozemstvo.

Uz konkurenciju, na programu Festivala bit će retrospektiva novijih ruskih filmova, ostvarenja "iz kućne radinosti" u kasnonoćnom programu "Off Off Croatica" (od egzistencijalnih drama iz Zagorja i priče o Jamesu Bondu iz Labina do kućnih erotskih uradaka) te diplomski i dokumentarni filmovi.

Projekcije na otvorenom i zatvorenom, u kinima nazvanima "Bauer", "Trg", "Barbacan" i "Još manje kino" prate cjelodnevna i cjelonoćna događanja na ulicama i trgovima Motovuna. U povodu pete obljetnice Festivala danas je predstavljena knjiga "Motovun, knjiga postanka", koju prati izložba fotografija stanovnika Motovuna, vjernih domaćina Festivala.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara