Otvoren postdiplomski studij upravljanja okolišem

SVEČANI početak međunarodnog postdiplomskog studija upravljanja okolišem, prvog takvog u Hrvatskoj i regiji, obilježen je danas na Sveučilištu u Zagrebu. To je prvi korak u obrazovanju kadrova za upravljanje okolišem na najvišoj znanstvenoj razini, kazala je koordinatorica studija Natalija Koprivanec i dodala da su ga zajedničkim snagama pokrenuli Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković i Američka trgovačka komora.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić čestitao je na uspostavi studija koji će dati menadžere sposobne odgovoriti na kompleksne koncepcije održivog razvoja.

Upravljanje prostorom važno je za hrvatsku budućnost jer je preko 10 posto Hrvatske pod različitim oblicima zaštite.

Stanje zaštite okoliša u Hrvatskoj je bolje nego u većini tranzicijskih zemalja, ali Hrvatska mora još puno učiniti na tom području, kazao je Mesić.

Rektorica Sveučilišta Helena Jasna Mencer ocijenila je da je studij sadržajno atraktivan, moderno utemeljen i ima tendenciju širenja.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Stjepan Marčelja je naglasio da su potrebe za takvim studijem velike jer Hrvatska ima velike obveze i ne može se osloniti na velike sustave poput EU, jer Unija nije uspješno riješila pitanje ekološkog ribarenja.

Postoji veliki broj informacija i znanja, ali ono nije integrirano u sustav upravljanja, pa ni Hrvatska nije usvojila znanstveni prijedlog održivog ribarenja u ekološko-ribolovnoj zoni, kazao je Marčelja ističući uvjerenje da će na takve zahtjeve moći odgovoriti budući "ekomenadžeri" s novoutemeljenog studija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Mark Gero istaknuo je veliki značaj vodećih tvrtki u organiziranju studija, kao i u činjenici da je školarina na studija povoljna.

Studij će omogućiti interdisciplinarno stjecanje znanja i vještina koje će se moći primjeniti u gospodarstvu, vladinim i nevladinim organizacijama te drugim područjima.

Svaki od predmeta izvodit će najmanje dva profesora, iz Hrvatske i inozemstva, nastava će se odvijati u Dubrovniku na Poslijediplomskom središtu zagrebačkog Sveučilišta.

Predviđa se da studij preraste u centar za izobrazbu ekomenadžera za okoliš u zemljama jugoistočne Europe.

Ideja o studiju se javila 2002. a tijekom 2003. usvojila su je odgovarajuća tijela Sveučilišta u Zagrebu, a prvu godinu studija upisalo je 25 polaznika koji su pokazali izvrsnost na dodiplomskim studijima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara