Otvoren trg Marlene Dietrich u Parizu

TRG POSVEĆEN glumici Marlene Dietrich otvoren je proteklog vikenda u Parizu, nedaleko muzeja Galliera, gdje se održava velika izložba kostima mitske dive, uz prisutnost njezina unuka Petera Rive.

Natpis s imenom trga otkrio je gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe i Beate Klarsfeld, koju je obitelj glumice ovlastila da je predstavlja i koja je sa suprugom Sergeom posvetila život progonu nacista.

Na svečanosti u muzeju, Delanoe je naglasio koliko je Marlene Dietrich, preminula 1992., bila "žena 21. stoljeća, čije su poruke potrebnije nego ikad u globaliziranom 21. stoljeću".

"Bila je Amerikanka njemačkog podrijetla, a uz to Parižanka. To mi se danas jako sviđa!", izjavio je gradonačelnik. Marlene Dietrich napustila je Njemačku 1933. i vratila se tek 1945. godine. Klarsfeld, prijateljica Marlene Dietrich, naglasila je ulogu zvijezda u "politici, na filmu i u društvu, šireći slobode žena".

"Bile smo Berlinčanke, dvije žene koje su odlučile živjeti u Parizu i boriti se protiv nacizma", rekla je podsjećajući da je bila "prva Njemica koja je na njemačkom pjevala u Tel Avivu", nekoliko godina nakon Shoah.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon posjeta izložbi, Peter Riva je emocionalno izjavio da bitka koju je vodila Marlene Dietrich "ne smije prestati i da treba nastaviti taj posao".

Izložba "Marlene Dietrich, stvaranje mita" otvorena je u muzeju Galliera od 14. lipnja do 12. listopada, a obuhvaća oko 250 kostima i 70 crteža (dugih haljina, kostima, smokinga, kućnih haljina, itd.) iz razdoblja od 1930. do 1970., od kojih većina nikad nije bila izložena u javnosti.

Direktor Filmskog muzeja u Berlinu, upravitelj kolekcije Dietrich, Hans Helmut Prinzler, naglasio je da je ovo prva velika izložba mode Marlene Dietrich.

"Imala je načelo da nikad ne slijedi modu, ali ona je noseći odjeću stvarala modu", rekao je Prinzler.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara