OTVORENA BEČKA ALBERTINA

Bečka Albertina, jedan od najstarijih muzeja na svijetu i riznica jedinstvene grafičke zbirke, u četvrtak je, nakon petogodišnje adaptacije i restauracije, ponovno otvorila svoja vrata.

Time je, kako je izjavila austrijska ministrica obrazovanja Elizabeth Gehrer, "dragulj bečkih muzeja završio svoj Trnoružičin san". Ravnatelj muzeja, Klaus A. Schroeder, istaknuo je prigodom otvaranja, njegovo dvostruko značenje - kao muzeja i zbirke. U budućim postavama oba će ta aspekta valjati uzeti u obzir.

Temelje "svjetski jedinstvenoj" grafičkoj zbirci položio je vojvoda Albrecht Saski i Češki (1738.-1822.) svojom strašću prema crtežima. Zbirka je kontinuirano dopunjavana, obuhvaća oko 65.000 grafika i danas je "srce" samog muzeja. U njoj se nalaze predstavnici svih umjetničkih epoha od kasne gotike do danas, od djela Albrechta Duerera preko Leonarda da Vincija do Roberta Rauschenberga.

Grafička zbirka Albertine dosad nije bila dostupna javnosti. Muzejski je kompleks uglavnom služio kao depo. Stradao je u posljednjem bombardiranju Beča, ožujka 1945.

Poslijeratnim kozmetičkim renoviranjem nisu obnovljeni svi dijelovi kompleksa. Odluku o adaptaciji i restauraciji donijelo je prije desetak godina ministarstvo kulture.

Republika Austrija, grad Beč i privatni sponzori uložili su dosad u projekt oko 80 do 100 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara