Otvorena izložba "Bestijarij" Jure Labaša

U Galeriji Stančić večeras je otvorena izložba slika, skulptura, crteža i kolaža slikara Jure Labaša pod nazivom "Bestijarij".

Otvarajući izložbu, likovni kritičar Enes Quien istaknuo je da je Labaš u više od desetljetnu plodnu umjetničkom radu stvorio stotine specifičnih crteža, slika i skulptura.

Poznati su njegovi antologijski ciklusi "Klaunovi i maske", "Pokladne maske", "Minotauri" i "Erotika".

Labaš je uvijek radio unutar figurativnosti i nikad nije slikao prirodu do neprepoznatljivosti predloška. Radeći čovjeka ili prirodu, tijelo ili ljudsku tjelesnost, nalazio je poticaje za različite forme stvarajući vlastit stil "mehaničkih tijela", posebno aktova. To su ženski aktovi, naglašava Quien, pretežno slikani kao mehaničke lutke.

Osim ljudskog lika kao prevladavajuće umjetničke zaokupljenosti Labaš skicira, crta, slika i kipari životinjske likove što ih je izložio u Galeriji Stančić. Dio toga ciklusa nastao je u zadnjih nekoliko godina kao nastavak stalne autorove umjetničke teme, začete još u stvaralačkim početcima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Quien ocjenjuje kako je Labaš stvorio vlastit maštoviti bestijarij, dodavši da je to naziv prikaza životinja u povijesti umjetnosti, star koliko je stara i sama umjetnost. Objašnjavajući taj dio Labaševa ciklusa, napomenuo je da to nisu znanstvene reprodukcije, nego izrazito crtački stilski profilirane umjetničke kompozicije, savršena ravnoteža između linearne strukture i oslikanih čistih ploha. Ti crteži iz "Bestijarija" dosegnuli su granicu potpune artističke stilizacije, dodao je Quien.

Jure Labaš poznat je, osim kao crtač i slikar, i kao vrstan kipar.

Izložba je otvorena do 10. ožujka.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara