Otvorena izložba "Blago knjižnice franjevačkog samostana u Osijeku"

Izložba "Blago knjižnice franjevačkog samostana u Osijeku" otvorena je danas u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Knjižnica Franjevačkog samostana potječe iz vremena dolaska franjevaca u Osijek 1678. i sadrži oko 20.000 svezaka knjiga pretežno stare i raritetne knjižne građe.

Najveći dio sadržajno je vezan uz različite religijske i crkvene sadržaje, no značajan je broj i sa svjetovnom tematikom, naročito na području književnosti, filozofije, povijesti, prava, obrazovanja i drugih područja, rekao je predstavljajući izložbu autor pater Vatroslav Farkin.

Knjižnica također sadrži 100-ak priručnika koji su za vrijeme Austro-Ugarske upotrebljavani u srednjim školama kada je Franjevački samostan bio sveučilišno i kulturno središte, dodao je Farkin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Dragutin Katalenac naglasio je da je namjera izložbe bila skrenuti pozornost na vrijednost knjižnice, ali i potrebu da se ona zaštiti.

Književna građa nije smještena u uvjetima kakvim zaslužuje i na dijelu građe uočljiva su mnogobrojna oštećenja i treba poduzeti hitne mjere kako bi književna građa ostala očuvana i za buduće generacije, rekao je Katalenac.

Izložbu koju su zajednički organizirali Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Franjevački samostan Sv. Križa u Osijeku otvorio je dr. Darko Novaković, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara