Otvorena izložba "Dora Maar i Picasso"

Reprezentativna izložba "Dora Maar i Picasso dodir pogledima" otvorena je večeras u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Otvorenju izložbe, koja je nastala suradnjom Klovićevih dvora i pariškog Muzeja Picasso, nazočni su, među brojnim uzvanicima, bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednika Vlade Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić, koji je otvorio izložbu.

Izložba se smatra svojevrsnom praizvedbom, jer je prvi put u takvu obliku pripremljena za Klovićeve dvore, na kojoj se mogu vidjeti djela najveće nadrealističke fotografkinje Dore Maar i slavnog slikara Pabla Picassa.

Zagrebačka izložba obuhvaća 380 djela nastalih u razdoblju zajedničkog života i djelovanja tih dvoje velikih umjetnika od 1935. do 1945.

Izloženo je osamdesetak Picassovih djela - ulja, grafika, crteža i fotografija. Izlošci su vlasništvo pariških muzeja "Picasso", Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Centra "Georgesa Pompidoua" i triju francuskih privatnih zbirka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući izložbu, ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je kako je večerašnji događaj, ova veličanstvena izložba pokrenuta na hrvatsku inicijativu i prvi put svijetu nudi jedan novi pogled na umjetničku osobnost Dore Maar, koja je bila neraskidivo vezana uz jednoga od najvećih umjetnika 20. stoljeća Pabla Picassa.

Autorica izložbe je Anne Baldassari, voditeljica zbirke fotografija Muzeja Picasso, a jedna od suradnica na izložbi u Klovićevim dvorima je i viša kustosica Marina Viculin.

Izložba će biti otvorena do 28. studenoga.

(Hina) xatod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara