Otvorena izložba finskog arhitekta Alvara Aalta

Studijska izložba jednoga od vodećih finskih arhitekata Alvara Aalta "Arhitektura i čitanje" te popratna izložba fotografija "Gradnja prikladna životu" otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitektura Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. L

Alvar Aalto (1898. -1976.) smatra se vodećim finskim arhitektom, koji je svojim djelima stekao i velik međunarodni ugled. Njegov je opus poznat po izradbi arhitektonskih projekata za knjižnice i u središtu izložbe su upravo ta djela.

Izložba uključuje fotografije, modele i izvorne crteže, a prikazuje deset sagrađenih knjižnica, devet neizgrađenih projekata i dva projekta koji se nadovezuju na temu knjižnica: Akademsko spremište knjiga u Helsinkiju i unutrašnjost "Sobe poezije" u knjižnici Lamont Harvardskog sveučilišta.

Kako je istaknuto na otvorenju izložbe, prikazani su projekti nastali od 1924. do 1974. Izložba je skraćena inačica velike izložbe postavljene u Finskoj u povodu stote obljetnice Aaltova rođenja, a prikazana je u nekoliko većih gradova u svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se finski arhitekt našao na popisu međunarodnoga natječaja za Klinički bolnički centar na Šalati raspisan 1931.

Izložba, koju je u nazočnosti velikoga broja posjetitelja otvorio finski veleposlanik Ilpo Manninen, otvorena je do 24. listopada.

(Hina) xatod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara