Otvorena izložba Ivana Kožarića

U galeriji Canvas večeras je otvorena izložba djela avangardnoga hrvatskog umjetnika, akademika Ivana Kožarića, većina kojih je bila izložena na velikoj umjetnikovoj samostalnoj izložbi u Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza u proljeće 2002. godine.

Autor predgovora zagrebačke izložbe Zvonko Maković napominje kako izložena djela u zagrebačkoj galeriji nisu tek prenošenje u novi kontekst ni ponovno pokazivanje javnosti, već je izložba iznova originalna.

Osvrčući se na ono što čini izložbu, Maković navodi da bilo da je riječ o hrpi smeća, otpadu građevinskog materijala, ambalaži, u Kožarića to neće biti banalno ili trivijalno, "što više, sve te stvari obično lišene svake vrijednosti u dodiru s Kožarićem postaju neobičnima i autentičnima, postaju umjetnošću."

Kada izlaže slike, a što je vidljivo i na ovoj izložbi to su slike u najelementarnijem smislu, odnosno obične bijele površine platna na kojima tek negdje pri vrhu stoji ispisana riječ 'širina' koja po Makovićevim riječima potencira činjenično stanje, odnosno evidentira sliku kao stvar ili predmet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kožarić je, po njemu, jedan od onih umjetnika koji nikada ne obmanjuje, koji uživa u svojoj spontanosti i što je osobito važno u istini vlastite umjetnosti odnosno djela koja izlaže.

Izložba će ostati otvorena do 7. srpnja a uz brojne posjetitelje na otvorenju je bio nazočan i ministar kulture Božo Biškupić.

(Hina) xatod yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara