OTVORENA IZLOŽBA JURE LABAŠA

Konceptualna izložba, odnosno intervencija u prostoru, pod nazivom "Svjetlost i zvuk" slikara Jure Labaša otvorena je večeras u Medulićevoj 12 u Zagrebu, u prostoru u kojemu se, uz umjetnikov, nalazi još 20ak atelijera vodećih hrvatskih slikara i kipara. L

Autor je izložbu posvetio velikom hrvatskom slikaru, osnivaču moderne Miroslavu Kraljeviću koji je živio i umro u istoj ulici na broju 3.

Kako u predgovoru kataloga ističe Enes Quien, Labaš ovu intervenciju u prostoru provodi tako što postavlja trokutaste intervencije po zidovima, krovovima i stubama zatvorenog dvorišta. U 30-ak godina umjetnikova života u tom prostoru dvorište je sraslo s njim pozivajući ga na intervenciju koja se napokon dogodila. Labaš uzima tri vrste materijala od kojih gradi trokutaste forme - aluminijsku foliju, ogledalo i krovnu ljepenku. To su materijali koji sugeriraju krhkost, odnosno čvrstinu te transparentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jure Labaš već je desetljećima u hrvatskom slikarstvu poznat kao majstor erotike s nekoliko ciklusa - "Klaunovi i maske", "Minotauri", "Pokladne maske" i "Erotika". Po toj mu je tematici Kraljević, kojemu je i posvećena ova izložba, bio slikarski uzor.

Izložba će trajati do kraja studenoga.

(Hina) xatod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara