OTVORENA IZLOŽBA MURANSKOG STAKLA

Izložba "Put stakla" s 80 umjetnina muranskog staklarstva iz zbirke Angela Rinaldija iz Padove otvorena je večeras u Muzeju "Mimari" u Zagrebu. L

Izlošcu su nastali od 1905. do 2000.

Djela Angela Rinaldija, ujedno autora vrijednih staklenih umjetnina, osnova je zbirke koju je više desetljeća skupljao umjetnikov otac kao svjedočanstvo poučnog istraživanja najbitnijih aspekata muranske proizvodnje.

Predstavljanje te izložbe diljem svijeta omogućila je Zaklada Sartirana Arte iz talijanskog grada Pavie, a do sada je bila postavljena u Bejrutu, Damasku, Kairu, Ljubljani, Sofiji, Beču, Labinu i Rijeci.

Autorica zagrebačke izložbe, voditeljica Zbirke stakla Muzeja "Mimare" Lada Ratković-Bukovčan u katalogu je napomenula kako izložba zorno svjedoči o bogatim izražajnim slojevima staklene tvari koja uvijek iznova zadivljuje. Spomenula je da su se stakleni predmeti počeli proizvoditi prije četiri tisućljeća u Mezopotamiji i Egiptu, a proizvodnja je prolazila mnoge tehnološke i oblikovno-stilske mijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno je istaknula venecijansku lagunu Murano gdje su nastale prve radionice potkraj 13. stoljeća, u renesansi su muranske radionice doživjele velik procvat, a polovicom 19. stoljeća osniva se Muranski muzej stakla koji svjedoči o povijesti staklarstva te čuva zbirke antičkog i muranskog stakla iz najranijih stoljeća.

Umjetnička djela iz Rinaldijeve zbirke, od kojih je većina iz druge polovice 20. stoljeća, probran su odabir moderne muranske proizvodnje, naglasila je Ratković-Bukovčan.

O važnosti zbirke govorio je vlasnik Angelo Rinaldi, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, a izložbu je otvorio talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini. Posebno je zahvalio priređivačima izložbe Muzeju "Mimari" i predstavnicima talijanskoga Kulturnog instituta u Zagrebu, rekavši kako je izložba na svom dosadašnjem putu postigla velike uspjehe.

Izložba "Put stakla" je otvorena do 19. veljače.

(Hina) atod ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara