OTVORENA IZLOŽBA "NOVOGRADNJA" KIPARA KAŽIMIRA HRASTE

Izložba "Novogradnja" Kažimira Hraste, jednog od istaknutijih hrvatskih kipara srednjeg naraštaja, otvorena je večeras u Studiju "Josipa Račića" u Zagrebu.

Kažimir Hraste predstavio se novim ciklusom, s četiri skulpture velikih dimenzija, nastale ove godine. Riječ je o skulpturama od rezanih i savijenih ploča brodskog lima s čeličnim sajlama.

Po riječima Igora Zidića, autora predgovora u katalogu, Hraste je težak i trom materijal željeza želio učiniti latentno kinetičkim, za što su mu poslužile napete sajle.

"Između dijelova skulpture, njegova cjelovita ustroja i okoline formira se živ i dinamičan odnos na više razina, na vizualnoj, taktilno-plastičkoj, psihološkoj", napominje Zidić, dodajući da ih se može razmatrati i na "stvarnosnoj" razini te onoj "latentnih, evokativnih i simuliranih sadržaja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažimir Hraste (Supetar na Braču, 1954.) diplomirao je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, poslijediplomski studij kiparstva završio je u Ljubljani. Redoviti je profesor splitske Umjetničke akademije. Od 1974. do danas Hraste je izlagao na dvadesetak samostalnih i pedesetak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegove javne skulpture izložene su diljem Dalmacije.

Izložba "Novogradnja" otvorena je do 28. lipnja.

(Hina) ag vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara