Otvorena izložba plakata Alberta Pala

lzložba plakata pod nazivom "Palakati" zagrebačkog umjetnika Alfreda Pala, koja obuhvaća gotovo četiri desetljaća njegova umjetničkog rada, otvorena je danas u Galeriji "Milan i Ivan Steiner" u zgradi Židovske općine u Zagrebu.

Riječ je o kompilaciji Palovih plakata koje je radio 40 godina, a izložba će biti otvorena do 5. studenoga.

Otvorivši današnju izložbu, predsjednik Židovske općine u Zagrebu Ognjen Kraus rekao je da je Alfred Pal, kao Židov, u životu "prošao sve golgote", ali je i danas, u poznim godinama, "pun elana i energije". Danas predstavljeni plakati samo su dio njegova dugogodišnjega plodonosnog rada, napomenuo je Kraus.

Likovna kritičarka Branka Hlevnjak istaknula je autorovu nadrealističnu orijentaciju u umjetnosti, koja se s plakatom teško može spojiti, ali, dodala je, Pal je dokazao da je to moguće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je istaknula autorovu vrijednost u današnjoj likovnoj umjetnosti, koja se ogleda i u njegovoj provokativnosti i ironiji u plakatima.

Likovni kritičar Milan Bešlić ustvrdio je da je Pal nekoliko desetljeća bio duhovna okomica od koje se moglo mnogo naučiti. Istaknuo je njegovu europsku humanističku tradiciju, za koju je još 70-ih godina dokazao da je vitalna na ovom području.

(Hina) xaš ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara