otvorena izložba "ponavljanje, ponos i predrasude"

U zagrebačkoj galeriji Nova večeras je otvorena međunarodna skupna izložba "Ponavljanje, ponos i predrasude" na kojoj sudjeluje šest uglednih svjetskih umjetnika.

Uz hrvatsku predstavnicu Sanju Iveković, predstavili su se Sharon Hayes, Pierre Huyghe, Aydan Murtezaoglu, Anri Sala i Andreas Siekmann.

Izložba se bavi mogućnostima i učincima ponavljanja ponovnog uprizorenja ili rekonstrukcije određenih radnji, priča, gesta i znakova koji se događaju u okviru prepoznatljivog političkog programa ili stanja.

Američka umjetnica S. Hayes, predstavila se radom u kojem čita i distribuira pisma, što ih je Patty Hearst sedamdesetih godina slala roditeljima za vrijeme otmice u kojoj se priklonila otmičarima, jednoj radikalnoj lijevoj skupini.

Jedan od ponajboljih suvremenih albanskih umjetnika A. Sala na osnovi filmskog zapisa rekonstruira politički govor svoj majke iz vremena komunizma.

A. Siekmann iz Njemačke ponavlja europska putovanja anarhista Bakunjina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska autorica A. Murtezaoglu uprizorila je potres u Istambulu 1999. koji joj je poslužio kao metafora političkih i socijalnih potresa u toj zemlji.

Hrvatska umjetnica Sanja Iveković izvela je repliku neonskog natpisa "ponos", aludirajući na trgovine koje su nosile imena iz vremena socijalizma kako bi ih suprotstavila današnjim imenima svjetskih lanaca trgovine s poznatim markama koje su preplavile gotovo cijeli svijet.

P. Huyghe iz Francuske uprizorio je čuveni film "Pasje poslijepodne" sa stvarnim pljačkašem prema čijoj je biografiji i snimljen film s Al Pacinom u glavnoj ulozi.

Izložbu je realizirao kustoski tim udruge "Što, kako i za koga" koji čine Sabina Sabolović, Nataša Ilić, Ana Dević i Ivet Ćurlin.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara