OTVORENA IZLOŽBA S OPUSOM ARHITEKTA MLADENA KAUZLARIĆA

Izložba "24 sata heroja Mladen Kauzlarić", posvećena tom hrvatskom arhitektu i njegovu djelu nastalu između 1931. i 1940., otvorena je večeras u Muzeju grada Zagreba.

Izložba s podnaslovom "Ukus međuratnog Zagreba" podijeljena je u tri dijela. Prvi daje osnovne podatke o Kauzlarićevu životu, drugi obuhvaća nacrte obiteljskih kuća i vila između dvaju ratova, a u trećem su rekonstruirani njegovi tipični interijeri.

Na prvoj razini izložbe ističu se Kauzlarićevi crteži koji pokazuju da je bio sklon likovnoj imaginaciji, rekla je autorica izložbe Hela Vukadin-Doronjga. Ocijenila je da druga razina izložbe, s kućama uglavnom iz elitnih dijelova grada, dokumentira "visoko estetiziran ukus stanovanja onodobna Zagreba".

Za rekonstrukciju interijera predložak su bile izvorne fotografije Kauzlarićeva stana i nacrti, a ambijenti su upotpunjeni njegovim osobnim predmetima i namještajem.

Hela Vukadin-Doronjga ocijenila je da se na izložbi osjeća ozračje i duh "jednostavna i skromna, ali velikog umjetnika". Podsjetila je kako je njegova smrt 1971. u domaćim medijima bila slabo popraćena, dok je njemačka televizija objavila da je umro veliki europski arhitekt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Ivan Juras rekao je da je Kauzlarić pripadao skupini arhitekata koja je stvarala "najljepšu arhitekturu moderne između dvaju svjetskih ratova". Danas se teže projektira nego nekad, no suvremeni arhitekti trebali bi se češće vraćati svojim izvorima, istaknuo je Juras.

Mladen Kauzlarić (Gospić, 1896. - Zagreb, 1971.) bavio se gotovo svim područjima arhitekture, od stambene i javne do uređenja interijera i autorskog dizajna. Nakon Drugoga svjetskog rata radio je kao sveučilišni profesor na više fakulteta. Kauzlarić je svoje najpoznatije projekte radio s arhitektom Stjepanom Gombošom.

Naslov "24 sata heroja" preuzet je iz istoimene drame Irine Kunjine-Aleksander posvećene Kauzlariću, u kojoj autorica piše o njegovoj ljubavi i predanosti arhitekturi.

Izložba je otvorena do 12. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara