Otvorena izložba skulptura Olega Hržića

Izložba "Biblioteke" Olega Hržića, sa šest skulptura velikih dimenzija od čeličnog lima i šipki, otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU.

Likovna kritičarka Jasna Galjer napisala je u predgovoru kataloga da se novi ciklus Hržićevih skulptura od dekorativnosti pomaknuo prema razgradnji forme, koristeći se ikonografijom "high techa" i poetikom "ready madea" kao znakovima postindustrijske estetike.

Po njezinim riječima, nedovršenost materijala i korodirane površine Hržićevih skulptura daju kolorizmu hrđe osobitu vrstu plemenitosti, a spajanjem tankih ploča i šipki nastaju oblici snažnoga asocijativnog naboja.

Oleg Hržić (1949, Zagreb) studirao je na Institutu arhitekture u Moskvi, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Nakon povratka u Zagreb radio je kao arhitekt, dizajner pokućstva te scenograf u kazalištu i na televiziji. Bio je suradnik Instituta za arhitekturu pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a radio je i u projektnoj organizaciji "Projekt".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1986. djeluje kao samostalni umjetnik. Radovi su mu u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb, Modernoj galeriji u Rijeci te privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hržić je jedan od utemeljitelja "Artresora" (1986) u kojem djeluje na području dizajna, likovnih umjetnosti i arhitekture. Od 1998. stalni je suradnik i jedan od artdirektora "Studija Rašić".

Umjesto uobičajenih govora, izložba je otvorena razbijanjem šampanjca o jednu skulpturu. Bit će otvorena do 6. veljače.

(Hina) ag ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara