OTVORENA IZLOŽBA "SLIKE" ZLATANA VRKLJANA

Izložba "Slike" Zlatana Vrkljana, koja će se održati na dvije lokacije, otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U Gliptoteci je otvoren prvi dio izložbe s 20-ak slika, a drugi će se otvoriti sutra u Galeriji Zona. Ukupno će biti izloženo 30-ak slika na kojima je Vrkljan radio posljednjih pet godina. Sam umjetnik za taj ciklus kaže da je krajnja redukcija njegova dosadašnjeg djelovanja.

Slike su bez naziva i različitih formata, od malih (dvadesetak centimetara), do onih koje dosežu i do dva metra.

Po riječima Đeki Milatić iz Galerije Zona, slike su većinom građene kratkim, vidljivim potezima u bogatim slojevima koji mjestimice čine reljefnu strukturu. Od slike do slike mijenja se ritam poteza i gustoća namaza, a koloristički akcenti izmjenjuju se jedva primjetnim gradacijama tonova iste boje, napominje Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor predgovora, književnik, Dražen Katunarić kaže da Vrkljan svojim slikama želim dosegnuti nemoguće - učiniti vidljivom našu unutrašnjost i unutrašnjost svijeta, prodrijeti u neprobojno.

Zlatan Vrkljan (Zagreb, 1955.) diplomirao je 1979. slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), u klasi profesora Šime Perića. Bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera, a radio je i kao docent na ALU. Jedan je od osnivača zagrebačke galerije "Arteria".

Od 1976., prve skupne izložbe u Bjelovaru, Zlatan Vrkljan je imao 45 samostalnih i 70-tak skupnih izložaba. Godine 1999. predstavljao je Hrvatsku na 48. venecijanskom bijenalu. Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara