OTVORENA IZLOŽBA ´SLOVENSKI PLAKAT DEVEDESETIH GODINA´

Izložba ´Slovenski plakat devedesetih godina´ s oko 200 plakata 70ak slovenskih umjetnika otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Većina plakata bila je izložena još 1997. u Jakopičevoj galeriji u Ljubljani, a zagrebačka izložba dopunjena je radovima nastalima od tada do danas i sada se prvi put izlažu.

Pedesetih godina, kad je u Hrvatskoj počela djelovati umjetnička skupina EXAT, u Ljubljani je utemeljeno Društvo dekorativnih umjetnosti što je bio početak oblikovanja plakata, rekao je Stane Bernik, autor koncepta izložbe.

Iako je slovenski dizajn izvan slovenskih granica postao poznat upravo po političkim plakatima, devedesetih je ta forma bila puno manje zastupljena nego prije, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bernik smatra da je budućnost klasičnog plakata upitna, s obzirom na ´jumbo´ plakate i grafite, koji se sve više pojavljuju kao nova komercijalna, odnosno urbana sredstva komunikacije.

Izloženi su plakati autora koji su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani te onih koji su svoj likovni stil oblikovali u Poljskoj, Italiji i Finskoj.

Po riječima ravnatelja Umjetničkog paviljona Radovana Vukovića, ta izložba se organizira u sklopu međudržavne kulturne razmjene sa Slovenijom, tako da će izložba Zlatka Boureka u rujnu ove godine biti postavljena u Mestnoj galeriji u Ljubljani.

Izložba je otvorena do 14. ožujka, prati je katalog koji je 1997. na Knjižnom sajmu u Ljubljani proglašen najbolje likovno oblikovanom knjigom, a priređena je u suradnji s ljubljanskim Društvom dizajnera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara