otvorena izložba "tragom židovske povijesti i kulture u varaždinu"

Izložba varaždinskog Gradskog muzeja (GMV) "Tragom židovske povijesti i kulture u Varaždinu" otvorena je večeras u prostoru varaždinskog Starog grada. L

Riječ je o velikoj tematskoj izložbi, odnosno istraživačkom projektu više kustosice GMV-a Magdalene Lončarić.

Podijeljena je u desetak dijelova koji tematski prate razdoblja od druge polovice 18. stoljeća, kada se počela stvarati organizirana židovska zajednica u Varaždinu, preko djelovanja njezinih pripadnika u društvenom, političkom i gospodarskom životu, pa sve do tragičnih stradanja Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Povijesne i kulturne tragove varaždinskih Židova na izložbi predstavlja više od 270 eksponata, među kojima je brojna pisana i tiskana građa, faksimili, fotografije osoba, obitelji i raznih događaja, portreti, te obredni i uporabni predmeti.

Veći je dio izložaka iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a preostali dio iz privatnog vlasništva nekolicine varaždinskih i zagrebačkih obitelji (Šparing, Leljak, Marić, Žiger, Hamelec, Šicar, Kuntner, Novak, Rogić, Blass i Kukec).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, građu iz svojih fundusa ustupili su za izložbu i Državni arhiv u Varaždinu, varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović", varaždinski Uršulinski samostan, Hrvatski državni arhiv, Muzej Međimurja Čakovec, Muzej grada Koprivnice, Muzej "Dvor Trakošćan" te Hrvatski povijesni muzej i Židovska općina u Zagrebu.

Autorica je izložbe viša kustosica Magdalena Lončarić koja je ujedno napisala i tekst za katalog izložbe, koji je objavljen dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložbu i izdavanje kataloga financiralo je Ministarstvo kulture RH i Varaždinska županija.

Izložbu je otvorila ravnateljica varaždinskog Gradskog muzeja Ljurka Šimunić, a bit će otvorena do 4. svibnja.

(Hina) mbed/zag sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara