Otvorena izložba u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

"Kraj stoljeća, kraj slikarstva? hrvatsko slikarstvo u 90ima" naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Autor izložbe povjesničar umjetnosti Zdenko Rus rekao je na otvorenju da je kanio predstaviti stanje hrvatskoga slikarstva 90-ih godina 20. stoljeća, tj. otkriti je li postojao ili se profilirao širi trend, tendencija ili pojava koji bi se mogli imenovati novim slikarstvom 90-ih.

Izloženo je stotinjak djela 24 umjetnika.

Rus je napomenuo kako pregled slikarstva toga razdoblja u Hrvatskoj ne bi bio potpun kad se ne bi predstavili slikari koji su profilirali slikarstvo 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, t.j. Jevšovarova, Murtićeva, Sederova i Šebaljeva djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slikarima "središnjice" Rus je nazvao umjetnike srednjega naraštaja predstavljene na izložbi, poput Kesera, Kuliša, Rončevića i Vrkljana. Na te slikare nadovezuju se djela slikara iz 80-ih godina: Perić, Jerkovića, Jurića, Artukovića, Sokića i Ivančić. Rus izdvaja posebnosti djela spiralnih forma Demura i Kipkea.

Na izložbi su i djela nastala na zasadama post-pop-arta koja je Rus pronašao u djelima Muljevićeve i Šimraka te Frukova, Maljkovićeva, Malčićeva i Buntakova djela.

Izložba je otvorena do 28. veljače.

(Hina) xatod yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara