Otvorena izložba Virgilija Nevjestića

Otvorena izložba Virgilija Nevjestića
POZNATI hrvatski grafičar, slikar i pjesnik Virgilije Nevjestić, koji već četiri desetljeća živi u Parizu, predstavio se večeras hrvatskoj javnosti izložbom "Homagge a Danielle".

Izložba, koju je umjetnik posvetio nedavno preminuloj supruzi, otvorena je u zagrebačkom Muzeju Mimara u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Prvak modernoga bakropisa i mezzotinte, kako u predgovoru kataloga ističe povjesničarka umjetnosti Biba Rauter Plančić, u Mimari se predstvlja s 40 grafičkih listova, po njezinoj ocjeni, u najboljem umjetnikovu izričaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetke Škole primijenjene umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nevjestić odlazi u Pariz 1967. godine. Njegov uspon u toj svjetskoj metropoli počinje otkupom grafika u Francuskoj nacionalnoj biblioteci i osvajanjem srebrene medalje na bijenalu mladih.

Tijekom 35 godina Nevjestić je gravirao više od 11.000 ploča koje je uglavnom otiskivao u vrlo malom broju primjeraka. Svoje veliko grafičko iskustvo prenio je mnogim naraštajima mladih grafičara, slikara i restauratora kao predavač na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, te na njegovoj slikarskoj školi sa statusom privatne akademije.

Izložbu je u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorila pomoćnica ministra kulture Branka Šulc.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara