Otvorena izložba "Zapisi u krajobrazu"

U Gliptoteci HAZUa u Zagrebu večeras je otvorena izložba "Zapisi u krajobrazu" na kojoj je predstavljeno 90 rješenja za uređenje vrtova, perivoja, groblja, urbanističke intervencije, autoceste, zdravstvene centre, školske građevine i arheološke parkove. L

Izložba, nastala u suradnji Društva krajobraznih arhitekata Slovenije i Hrvatske, Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu i Gliptoteke HAZU-a, do sada je bila postavljena u Ljubljani, Mariboru, Murskoj Soboti i Novoj Gorici. Iz Zagreba bit će preseljena u Prag i Beč te je, kako je istaknuto na otvorenju izložbe, prijeko potreban prilog i prinos populariziranju i afirmiranju arhitekture krajolika.

Hrvatski i slovenski arhitekti krajolika ističu da se izložbom nastoji pokazati uloga arhitekta koji planira i oblikuje gradski i seoski krajolik u prostoru i vremenu, oslanjajući se na prirodne pojavnosti te povijesne i kulturne vrijednosti pojedinih sredina. Arhitekti oblikuju krajolik na estetskim, funkcionalnim, gospodarskim i znanstvenim načelima te primjenom tehnike i prirodnih i umjetnih materijala, kako ističu, pokušavaju zadovoljiti humane i prirodne zahtjeve današnjeg čovjeka, osobito štiteći okoliš i kulturnu baštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autorica kataloga izložbe Ana Kučan uz ostalo je istaknula važnost krajolika u poplavi pogrješnih predodžaba i predrasuda o arhitekturi krajolika, odnosno njezinoj ulozi u oživljavanju pojedinih prostora, t.j. kreiranju prirodne, ali i kulturne svakidašnjice suvremenog čovjeka.

Izložba "Zapisi u krajobrazu" otvorena je do 5. lipnja.

(Hina) xatod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara