Otvorena manifestacija Pasionska baština

Otvorenjem reprezentativne izložbe "Osorski križni put", u muzeju Mimara danas je svečano započela ovogodišnja 12. po redu manifestacija "Pasionska baština" pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba.

Umjetnički direktor "Pasionske baštine" Jozo Čikeš naglasio je značaj manifestacije utemeljene početkom 90-ih godina, kako bi naša javnost kroz djela likovnih i glazbenih stvaratelja te kroz pisanu riječ što bolje upoznala dimenziju civilizacijskog i kulturološkog konteksta zapadnoeuropske filozofije i teologije Kristove muke i Uskrsnuća.

Izložba "Osorski križni put" okupila je vodeće hrvatske slikare, koji su u svojim djelima predočili temu Križnoga puta.

Autor predgovora izložbe Tonko Maroević naglašava kako je stalni postav u Osorskoj katedrali u svemu izniman te znatno iznad velike većine tradicijskih rješenja. Naglašava da je Križni put u nekadašnjoj Katedrali Osora, biskupskog grada, sačinjen od djela 14 različitih slikara, glasovitih hrvatskih umjetnika djelatnih u drugoj polovici 20. stoljeća. Nemoguće je okupiti antologijsku selekciju na jednom zadatku, ali svi pozvani autori imali su neosporan ugled, što se vidi i u ponuđenim rješenjima kako su prikazali pojedine prizore Kristove muke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba nudi raznolikost stavova i poetika, škola i naraštaja koji su urodili vrijednim ostvarenjima. Na temi muke i raspeća u povodu tjelesne boli, došlo je do prilike za veću identifikaciju suvremenog autora s novozavjetnim povodom, jer, kako naglašava Maroević, svijet oko nas prepun je sličnih situacija koje mogu dijakrono i metaforički nadahnjivati novo viđenje arhetipskih slika. Sloboda variranja i transponiranja Križnoga puta ograničena je liturgijskim razlozima, te da razni moderniji kristološki prikazi te velike teme lakše ulaze u muzeje i galerije nego u crkve, napomenuo je.

Prizore Križnoga puta za Osorsku katedralu oslikali su Vasilije Jordan, Zlatko Kauzlarić Atač, Ljubo Ivančić, Eugen Kokot, Rudolf Labaš, Frane Šimunović, Đuro Seder, Vatroslav Kuliš, Josip Biffel, Jadranka Fatur, Živko Haramija, Omer Mujadžić, Slavko Šohaj i Biserka Baretić.

Uz izložbu je skladano i djelo Četrnaest postaja Križnoga puta na kojemu je radilo četrnaest suvremenih europskih skladatelja, kao jedinstveno djelo moderne glazbe u Europi početkom 21. stoljeća. Praizvedba tog djela održana je u Insbrucku koncem 2001. godine.

Pred velikim brojem uzvanika u atriju muzeja Mimara, glazbene odraze Osorskog križnoga puta danas je izveo tirolski ansambl za novu glazbu TICOM, pod dirigentskim vodstvom Gunthera Zechbergera.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara