OTVORENA REGIONALNA KONFERENCIJA O DOSTUPNOSTI INFORMACIJA

Pod pokroviteljstvom Misije OESSa u Hrvatskoj, u četvrtak je u Zagrebu otvorena Regionalna konferencija o dostupnosti informacija u jugoistočnoj Europi.

Cilj dvodnevne konferencije je potaknuti hrvatske vlasti na donošenje zakona o dostupnosti službenih informacija, budući da je Hrvatska jedna od malobrojnih zemalja koja nema takav zakon.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je kako je pravo na dostupnost informacija jedno o temeljnih ljudskih prava i glavnih tekovina demokracije.

"Pravo na dostupnost informacija ograničavaju oni koji žele zaustaviti demokratske procese, no nadam se da su ta vremena iza nas", rekao je Mesić upozorivši i na potrebu izgradnje odgovornosti za "javnu riječ".

Predsjednik Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby upozorio je da tajnost informacija omogućava moć malom broju, što može dovesti do autokratske ili totalitarne vlasti.

"Demokracija bez transparentnosti i dostupnosti informacija nije moguća", rekao je Semneby izrazivši nadu da će Hrvatska donošenjem zakona pokazati put i drugim zemljama u regiji.

Andrew Puddephatt, izvršni direktor globalne kampanje za slobodu izražavanja "Article 19", naveo je rezultate istraživanja provedenog diljem svijeta, koji pokazuju da građani najviše vjeruju vojsci, crkvi i nevladinim udrugama, a najmanje vladi i članovima parlamenta.

(Hina) mp br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara