Otvorena Šesta manifestacija maslinaratsva i uljara Jadrana "Noćnjak"

Šesta tradicionalna manifestacija maslinara i uljara Jadrana "Noćnjak 2004.", koja se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održava tri dana, otvorena je večeras u Šibeniku. L

Na skupu koji je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević okupilo se više od 400 sudionika od kojih 180 u natjecateljskom dijelu. Uz hrvatske maslinare, uljare i sirare sudjeluju i predstavnici Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije, Italije i Tunisa.

Kovačević je istaknuo da se maslinarstvo našlo u lošoj financijskoj situaciji, ali je obećao da će u sljedećih nekoliko dana biti plaćena poticajna sredstva za prošlu godinu.

Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić također se obratio sudionicima i kazao da će Vlada podržati obrtništvo i poduzetništvo u maslinarstvu kako bi se maslinovo ulje, kao autohtoni proizvod, bolje plasiralo na domaćim i stranim tržištima.

Zatim su sudionici obišli izložbu i degustirali maslinovo ulje iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Za sutra je predviđeno održavanje stručnog skupa na kojem će, kako je najavljeno, gosti iz Ministarstva iznijeti program poticajnih mjera u maslinarstva, nakon čega se očekuje rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tajnik skupa, maslinar s Brača Sinaj Bulimbašić, kazao je Hini da Hrvatska troši malo maslinovog ulja, ali da ni tako male potebe ne može zadovoljiti nego da uvozi ulje.

Hrvatska troši oko 2 litre ulje po glavi stanovnika godišnje, a Cipar, zemlja s najvećom potrošnjom, 25 litara po glavi stanovnika.

Hrvatska ima oko 4,5 milijuna stabala maslina, a prije deset godina imala je samo 2,5 milijuna stabala. Cipar, primjerice, ima gotovo 50 milijuna stabala maslina.

Po Bulimbašiću, problem hrvatskih proizvođača ulja povezan je i s velikim brojem malih uljara vrlo različite kvalitete i okusa, pa predstoji veliki posao povećanja količine i kakvoće ulja.

Cijena ulja u Hrvatskoj kreće se od 50 do 100 kuna po litri, dok se na stranim tržištima prosječna cijena kreće 5-6 eura, kazao je Bulimbašić.

(Hina) xiluc ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara