Otvorena svečanost obilježavanja 50 godina BiH kinematografije

Svečanost obilježavanja pedeset godina bosanskohercegovačke (BiH) kinematografije otvorena je večeras u dvorani kina zagrebačkog Studentskog centra (SC).

Do 18. lipnja u toj će dvorani biti prikazano deset najboljih bosansko-hercegovačkih filmova.

Večeras je zagrebačka publika vidjela "Sjećaš li se Dolly Bell" redatelja Emira Kusturice i "Most" redatelja Hajrudina Krvavca.

Početak svečanosti večeras su pozdravili predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Hrvoje Hribar i glavni i odgovorni urednik sarajevskog filmskog časopisa "Sineast" Asaf Džanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Džanić je rekao kako je ideja za prikazivanjem najboljih BiH filmova u Zagrebu stara deset godina, no uspjela se realizirati tek ove godine zahvaljujući SC-u i Veleposlanstvu BiH u Zagrebu.

Kako je pak u programskoj knjižici, uz ostalo, zapisao Davor Šišmanović, riječ je o filmovima koji predstavljaju sam vrh europske kinematografije.

Do 18. lipnja zagrebačka će publika moći vidjeti i sljedeće filmove: "Otac na službenom putu" redatelja Emira Kusturice (14. lipnja), "Crni biseri" Tome Janića i ponovno "Sjećaš li se Dolly Bell" (15. lipnja), zatim "Savršeni krug" redatelja Ademira Kenovića (16. lipnja), "Horoskop" Bore Draškovića i "Žena s krajolikom" Ivice Matića (17. lipnja), te "Mali vojnici" Bate Čengića, "Miris dunja" Mirze Idrizovića i "Kuduz" redatelja Ademira Kenovića (18. lipnja).

Osim u Zagrebu, pedeset godina BiH kinematografije, s istih deset najboljih BiH filmova, obilježava se istovremeno i u Splitu i to od 10. do 14. lipnja u kinoteci "Zlatna vrata", te će biti obilježeno i u Rijeci od 20. do 30. lipnja u HKD-u Sušak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara