Otvoreni 13. Dani hrvatskog filma

NA 13. Danima hrvatskog filma, koji su večeras svečano otvoreni u Velikoj dvorani kina Studentskog centra u Zagrebu, prikazat će se 117 filmova u nekoliko kategorija.

Festival je otvorio predsjednik manifestacije Lukas Nola koji je, istaknuvši kako je film Vinka Brešana "Svjedoci" početkom ove godine dobro startao na berlinskom festivalu, poručio publici da zavoli hrvatski film i preko ovogodišnje revije.

Na natječaj je ove godine prijavljeno 275 filmova, a stručni žiri odabrao je 117 za prikazivanje u pet kategorija, dokumentarni, eksperimentalni, animirani, igrani i namjenski film, te glazbeni spotovi.

Večeras je prikazano pet igranih filmova, a festival je otvoren filmom "Duga ponoć" redatelja Miljenka Brlečića.

Selektori festivala odlučili su da se ove godine s tri filmske kategorije, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma, skine gornja granica trajanja 60 minuta, jer za te filmske kategorije u Hrvatskoj ne postoji nacionalni filmski festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana tri takva filma: "Sretno dijete" Igora Mirkovića, koje spada u kategoriju dokumentarnog filma u trajanju od 97 minuta ,"Peščenopolis" Zrinke Matijević u trajanju od 71 minutu i "Sve o Evi" Silvestra Kolbasa u trajanju od 63 minute.

Na festivalu, istaknuli su organizatori, ove godine sudjeluju uglavnom mladi filmski stvaratelji.

Na 13. danima hrvatskog filma pripremljen je i bogat popratni program. Večeras je prikazan film "Pula povjerljivo" redatelja Tomislava Mršića, a za vrijeme trajanja festivala prikazat će se i ciklus kratkih filmova Bogdana Žižića, ciklus Hrvatski ženski video iz dijaspore, filmovi Filmskog sklada Republike Slovenije i filmovi Karpa Godine, predsjednika ocjenjivačkog suda festivala.

Redovite projekcije filmova u konkurenciji održavat će se svakodnevno u 17, 19 i 21 sat, a od 23 sata održavat će se festivalski klub - Noći hrvatskog filma, najavili su priređivači 13. dana hrvatskog filma.

Festival se održava zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara