Otvoreni dan Hrvatskih studija o provedbi Bolonjske deklaracije

Provedba Bolonjske deklaracije na Hrvatskim studijima (HS) tema je Otvorenog dana Hrvatskih studija, na kojemu je vodstvo te visokoškolske institucije studente i maturante izvijestilo o usklađivanju sustava visokog obrazovanja standardima Europske unije i Bolonjskom procesu. L

Koordinator za uvođenje ECTS-a (sustav bodovanja) na HS-u dr. Alexander Buczynski rekao je kako se Bolonjska deklaracija na tim studijima počela primjenjivati 2003., čime je studij povijesti postao prvi društveno humanistički studij na kojemu se implementiraju odrednice Deklaracije.

Bolonjsku deklaraciju potpisalo je 29 europskih zemalja 1999., obvezavši se da će do 2010. stvoriti jedinstven europski visokoškolski prostor. Hrvatska je Bolonjskoj deklaraciji pristupila 2001.

Govoreći o prednostima uvođenja Deklaracije u hrvatski visokoškolski sustav, dr. Buczynski je rekao da je ona put ka stjecanju europske diplome prepoznatljive u cijelom europskom okviru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deklaracija pretpostavlja i uvođenje ECTS-a, europskog sustava prijenosa bodova koji će omogućiti lakše prepoznavanje studijskih programa te šire mogućnosti upisa, slobodu biranja izbornih predmeta, pomicanje pokretljivosti studenata i unapređenje aktivnosti nastavnika. Kao najveću promjenu izdvojio je to da će studenti izborom predmeta sami kreirati svoj studij.

Uvođenju promjena u sustav školovanja pozdravio je student povijesti Stipe Tutiš, istaknuvši kao pozitivnu odrednicu to što su studenti na prvom mjestu, uključeni u reforme i rasprave važne za fakultet. Studenti su na studiju povijesti organizirani u grupe od 12 učenika čime je omogućen individualni i interaktivni pristup, kazao je Tutiš govoreći o iskustvima studenata pri usklađivanju nastave Bolonjskom procesu.

Hrvatski studiji imaju osam studijskih smjerova, a prvi razredbeni postupak za akademsku godinu 2005./2006. održat će se u srpnju.

(Hina) xmb yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara