otvoreni ´dani udruga 2003´ na zagrebačkom velesajmu

Goleme su mogućnosti neprofitnog sektora u poticanju socijalnog i gospodarskog razvoja društva, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade dr. Ante Simonić otvarajući trodnevnu manifestaciju ´Dani udruga 2003´, na kojoj će svoje programe predstaviti 219 nevladinih udruga.

Od 13. do 15. veljače na Zagrebačkom velesajmu rezultate svoga rada predstavit će dio udruga koje su prošle godine preko natječaja vladina Ureda za udruge dobile financijsku pomoć iz državnog proračuna.

´Uz veliku ulogu neprofitnih organizacija u zaštiti ljudskih prava, okoliša, humanitarnog djelovanja i slično, njihove su mogućnosti velike i u poticanju gospodarskog rasta, te mobiliziranju velikog broja volontera koji rade za opće dobro´, rekao je Simonić.

Naveo je da su rezultati istraživanja provedenog 1995. godine u 22 zemlje svijeta pokazali da zaposlenost u neprofitnom sektoru raste brže od rasta zapošljavanja u cjelini.

U zadnjih deset godina razvoj civilnih udruga u Hrvatskoj doživio je procvat, a po posljednjim podacima registrirano je 22.740 udruga. Vlada je tijekom 2002. godine za financiranje projekata neprofitnih udruga iz državnog proračuna izdvojila više od 17 milijuna kuna, a približan iznos izdvojen je i za ovu godinu, napomenuo je Simonić.

Na ovogodišnjim ´Danima udruga´ aktivisti civilnoga sektora predstavit će svoje programe iz područja prava djece i mladih, osoba s invaliditetom, socijalne skrbi, zaštite okoliša, područja kulture, ljudskih prava, demokratizacije društva i ostalog.

Predavanja i radionice održat će predstavnici hrvatskih ministarstava i udruga, te gosti iz Makedonije, Slovenije i Mađarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara