Otvoreni rat EPH i NCL Media Grupe

Otvoreni rat EPH i NCL Media Grupe

SUKOB na relaciji EPH – NCL Media Grupa, koji već dulje vrijeme tinja na hrvatskom medijskom prostoru, prešao je u otvoreni rat nakon što je u zadnjem broju Nacionala objavljen članak u kojem se optužuje Davor Butković, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista te jedan od najbližih suradnika Ninoslava Pavića, vlasnika EPH, za sumnjivo ulaganje u iznosu 250,000 eura u tvrtku misterioznog hrvatskog poduzetnika i vođe opskurne sekte Predraga Bundala, koji za sebe navodno tvrdi da je reinkarnacija Isusa Krista.

Nacional je u utorak u tekstu pod naslovom "Najbogatiji hrvatski novinar u praškom skandalu" Butkovića optužio da je, koristeći svoje političke veze, u hrvatskom veleposlanstvu u Pragu zaposlio svoju prijateljicu i bivšu kolegicu Sanju Živković-Kuprešak, ujedno i sljedbenicu Predraga Bundala.

Zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Butković je u tekstu Nacionala opisan kao "novinar i urednik koji u svojim kolumnama dijeli lekcije o moralu, etičnosti i poštovanju zakona", a prema informacijama tog lista Butkovićevo financijsko poslovanje s tvrtkom "Prometheus PB", čiji je suvlasnik Predrag Bundalo, je pod povećalom češke policije.

Sanja Kuprešak zaposlena je kao treća tajnica hrvatskog veleposlanstva u Pragu, a prema Nacionalovom izvoru iz Ministarstva vanjskih poslova za taj posao nema potrebne kvalifikacije, pri čemu se u njenom zaposlenju kao ključan faktor navodi upravo posredovanje Davora Butkovića. Kuprešakova se, piše Nacional, po Pragu vozi u novoj VW Bubi sa zagrebačkim registarskim tablicama, koju joj je poklonio sam Butković.

Odgovor Davora Butkovića nije trebalo dugo čekati. Već sljedeći dan, u srijedu, u Jutarnjem listu osvanuo je velik odgovor glavnom uredniku Nacionala i vlasniku NCL Media Grupe Ivi Pukaniću. U tekstu pod naslovom "Pukanića akcija Magla razotkriva kao glasnogovornika hrvatske mafije" Butković odgovara na tvrdnje iznešene u Nacionalu, te optužuje Ivu Pukanića za povezanost sa vrhom organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Butković nadalje piše kako je "pomogao barem još desetak ljudi iz novinarstva da dobiju posao u državnim službama", tvrdeći da se radi o preporukama za one ljude za koje smatra da to zaslužuju i da će biti dobri na svom poslu.

Što se tiče uplate od 250,000 eura osobnih sredstava tvrtki "Prometheus PB", Butković ju objašnjava tvrdnjom da je "dao pozajmicu svojim prijateljima za otvaranje privatne klinike u Pragu". Butković dodaje kako nema vlasnički udio ni u jednoj tvrtki u Pragu ili Zagrebu, niti je "potpisivao bilo kakav ugovor vezan za vlasništvu bilo čega". U svom odgovoru Nacionalu odnosnu Ivi Pukaniću, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista piše kako svoje tvrdnje misli dokazati na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković svoje tvrdnje o Pukaniću kao glasnogovorniku hrvatske mafije, između ostalog, potkrepljuje činjenicom da su Hrvoje Petrač i Ivo Pukanić više puta javno govorili o svom prijateljstvu. Butković također piše kako je u posjedu dokumentacije o policijskoj akciji "Magla", koja je trajala tri godine, te koja "duboko kompromitira jednog od najboljih Pukanićevih prijatelja, bjegunca s Interpolove tjeralice Hrvoja Petrača".

Istog dana Ivo Pukanić je na web stranicama Nacionala objavio odgovor na Butkovićev tekst. U njemu se glavni urednik Nacionala zahvaljuje Davoru Butkoviću jer je "svojim tekstom potvrdio pisanje Nacionala". Pukanić piše kako je Butković u svom tekstu priznao da je uložio 250,000 eura u otvaranje "sumnjive klinike za estetsku kirurgiju", te da je zaposlio svoju prijateljicu, koja nema potrebne reference, za diplomatkinju u Pragu.

Tvrdnje o sebi kao "glasnogovorniku hrvatske mafije" Pukanić naziva "smiješnima", te dodaje da zbog apsurdnosti tih tvrdnji nema namjeru polemizirati s Butkovićem, koji će, piše Pukanić, svoje tvrdnje morati dokazati na sudu.

Pukanić još jednom ponavlja pitanje iznesena u prvotnom tekstu Nacionala, primjerice otkud Butkoviću 250,000 eura te je li na taj prihod platio porez? Pukanića također zanima zna li da su njegovi prijatelji u Pragu imali ozbiljnih problema s policijom u više zemalja, i da su članovi opskurne sekte. Butković bi, tvrdi Pukanić, trebao odgovoriti na pitanje smatra li normalnim da državni dužnosnik Sanja Živković-Kuprešak vozi automobil kojeg je kupio i čiji je vlasnik Davor Butković.

Za kraj Pukanić dodaje kako će se, budući da Butković nije odgovorio na gore navedena pitanja, osobno potruditi da Nacional odgovori na njih u jednom od sljedećih brojeva.

Koliko će trajati otvoreni rat Pukanića i Butkovića, odnosno NCL Media Grupe i EPH, pokazat će vrijeme, ali sigurno je da se radi o zasad najžešćem sukobu dvije jake izdavačke kuće u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara