Otvoreni rat: Milanovićev SDP na zagrebačkoj skupštini srušio Bandićev rebalans

Tekst: R.R., I.Ć.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

AKO JE ITKO ikada i sumnjao kako je sukob na relaciji predsjednika stranke SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika gradske zagrebačke organizacije SDP-a Milana Bandića tek plod novinarskih špekulacija danas je dobio definitivnu potvrdu da sukob itekako postoji. Naime, vijećnici SDP-a u Gradskoj skupštini Zagreba ustali su protiv dva prioritetna projekta gradonačelnika Bandića, odnosno zatražili su da Bandić povuče nekoliko točaka današnjeg dnevnog reda među kojima su i rebalans proračuna te referendum o nogometnom gradskom stadionu.

Na kraju su u tome i uspjeli. Naime, pao je Bandićev prijedlog rebalansa proračuna jer je u drugom dijelu Skupštine rebalans proračuna odbijen s 34 glasa protiv, 7 zastupnika je bilo za, a 3 suzdržana.

"Progutajte žabu"  

Kako je rekao Jurica Meić u ime kluba SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predloženi rebalans proračuna grada Zagreba nikako se ne može nazvati realnim jer je priznaje i ne pokazuje pravo stanje financija u Holdingu i Gradu Zagrebu. Meić je izričito protiv referenduma za izgradnju novog gradskog stadiona ili rekonstrukciju starog na Maksimiru. 

"Morat ćete progutati žabu koliko god vam je to teško", rekao je Bandić na Skupštini odbijajući zahtjev svoje stranke dodajući da će oni koji su slučajno došli na vlast "odnijeti poplava". Očigledno je kako su se riječi odnosile na Milanovića koji još uvijek nije stigao u Skupštinu iako se očekuje.

S druge pak strane, valja istaknuti da je HDZ podržao ideju da se rebalans i referendum uvrste u dnevni red. Jasen Mesić iz HDZ-a pojasnio je kako se o proračunskoj rupi od 700 milijuna kuna mora raspravljati u Skupštini kao i o gradskom stadionu.

"To je kampanja, a ne projekt"

Podsjetimo, Milan Bandić jučer je najavio Skupštinu govoreći kako "ni najmanje nije skeptičan po pitanju referenduma o gradskom stadionu". Bandić tvrdi da bi referendum o gradskom stadionu trebao biti raspisan već 22 studenog, a iz nepoznatih razloga  odustao je od ideje da Zagrepčanima predstavi konkretne projekte stadiona uključujući i cijenu izgradnje novog odnosno rekonstrukcije starog na Maksimiru. Bandić je isto tako priznao da je gradska kasa u problemima te da je kontaktirao tri banke radi kredita.

Ovih dana iz SDP-a stizale su neslužbene najave kako će stopirati referendum za koji kažu da nije ništa drugo nego "predsjednička kampanja" njihovog člana Milana Bandića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara