OTVORENJE GALERIJA MUZEJA MOMA U NEW YORKU 2005.

Rekonstrukcija Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) dovršena je više od polovice, a otvorenje se planira početkom 2005. za 75. obljetnicu muzeja. L

Kašnjenje projekta vrijednog 600 milijuna dolara, uzrokovano napadima od 11. rujna, nadoknađeno je, izjavio je ovih dana ravnatelj muzeja Glenn Lowry dok je novinare vodio gradilištem u središtu Manhattana.

Nove galerije MoMA-e uključuju prostore bez stupova namijenjene izlaganju modernih remek-djela, staklene zidove i osvijetljen atrij koji se nalazi 35 m iznad razine ulice te restaurirani vrt sa skulpturama na 54. ulici, kod Pete avenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Muzeju se nalazi najveća kolekcija moderne umjetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Kad su prije godinu dana počeli opsežni radovi, muzej je premješten u privremenu galeriju MoMA Queens na drugoj strani East Rivera.

Izložbeni prostor gotovo je udvostručen na 57.000 četvornih metara, uključujući gotovo 12.000 četvornih metara izložbenog prostora, što je povećanje od 7200 m2 u odnosu na stari prostor. Novi MoMA uključivat će i krilo za istraživanja i edukaciju, no taj dio projekta trajat će godinu ili dvije duže, izjavio je Lowry.

Arhitekt Yushio Taniguchi kazao je kako je dizajnirao "muzej u gradu i grad u gradu" te ga integrirao u lokaciju u središtu grada. Dodao je da je poseban naglasak stavio na restauraciju vrta skulptura Abby Aldrich Rockefeller Sculpture kako bi poprimio svoj originalni izgled.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara