Otvoreno pismo hrvatskih branitelja iz DubrovnikaPismo su uputili predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću, predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu te predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, Matice hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

"Kako objasniti trgovanje transkriptima i ostalim službenim dokumentima s oznakom tajnosti iz Ureda Predsjednika države? Zar nije ponižavajuće pričanje uvredljivih viceva o prvom hrvatskom predsjedniku te izjave poput one da Hrvatska nije ratovala s Crnom Gorom", pitaju se u pismu branitelji.

Također postavljaju pitanje u čijoj su službi mediji u Hrvatskoj i tko ih upućuje na takvu uređivačku politiku i zašto se glas hrvatskog domoljublja u njima nikako ne čuje?

Zar mi Hrvati trebamo biti jedini narod koji ne poštuje poginule za domovinu i ostale svoje svetinje, pitanja su koja nižu branitelji i ponovo pitaju, događaju li se takvi propusti slučajno ili su oni dio cijene koju moramo platiti kako bismo ušli u EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje navode da poglavito dižu svoj glas protiv nepravde koja se čini svim herojima Domovinskog rata, pogotovo generalima koji su s predsjednikom Tuđmanom i ministrom Gojkom Šuškom stvorili HV, a potom i oslobodili Hrvatsku.

Svjesni smo da se preko njihovih slučajeva u Haagu sudi svima nama, Domovinskom ratu i Hrvatskoj, poručuju branitelji i pitaju zašto se zaboravlja i odbacuje traženje za provođenjem referenduma o pitanju suradnje s Haškim sudom, a što je potpisalo više od 400 tisuća ljudi.

Ističući da je problem Haaga problem sviju nas, a ne samo generala, Ante Gotovina koji je po zapovjednoj odgovornosti prvi u nizu nakon Tuđmana i Šuška, branitelji pitaju hoće li po istoj logici politički sud u Haagu na kraju suditi i svim braniteljima i tako revidirati hrvatsku noviju povijest, a što, ocjenjuju, već revidiraju raznorazni jugonostalgičari svojim filmovima koje financira hrvatska država, a u kojima se hrvatskog vojnika prikazuje kao zločinca, narkomana ili primitivca.

Podsjećajući na riječi pokojnog kardinala Franje Kuharića koji je hrvatskim političarima poručio - vladajte principijelno, držite se načela u odnosu prema moćnima, ali pred nikim ne klečite, branitelji iz Dubrovnika u svom pismu državnim i crkvenim dužnosnicima postavljaju pitanje - drži li se današnja politička, moralna i intelektualna elita tih kardinalovih riječi.

(Hina) pp/xhšpa ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara