Otvoreno pismo potpredsjednika sabora Zdravka Tomca

Otvoreno pismo potpredsjednika sabora Zdravka Tomca
POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zdravko Tomac uputio je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti u kojem navodi da su pojedini mediji netočno i zlonamjerno prekrajali i falsificirali njegova stajališta o politici dr. Franje Tuđmana prema BiH koja je iznio na nedavnom znanstvenom simpoziju.

Sve to što sam napisao u referatu i rekao na simpoziju u svoje osobno ime, nalazi se i u mojim knjigama.

Rekao sam da i danas hrvatsko nacionalno pitanje u BiH nije riješeno, da povijesni procesi nisu završeni i da će se vjerojatno u budućnosti, zavisno od toga kako će ići povijest, suditi o tome koliko je tko imao pravo u sučeljavanjima o BiH iz 1992.

Dakle, nisam promijenio svoja stajališta o BiH nego sam samo ponovio ono što sam zastupao u svom sporenju s dr. Franjom Tuđmanom vezano uz Sporazum Boban-Karadžić (1992.), piše Tomac.

Smatra da je zlonamjerno, a ne samo lažno, tvrditi da je rekao kako je pogriješio kada je Tuđmana kritizirao zbog politike prema Bosni, odnosno da je Tuđman, a ne on, bio u pravu u sporu vezanom uz BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovi takvih falsifikata, navodi u pismu, krenuo je pravi medijski linč, kojemu su se pridružili bosanskohercegovački i hrvatski političari s oštrim osudama, a da nitko ne zna o čemu se radi i kritiziraju bez imalo truda da se informiraju što se stvarno dogodilo.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno što sam se našao u situaciji da sam 1992., 1993. i 1994. bio na žestokom udaru zbog svoje kritike politike HDZ-a i dr. Tuđmana, a da sam danas zbog istih tih stajališta koja sam ponovio napadnut jer navodno nekritički branim i rehabilitiram Tuđmana.

Bez formalne promjene Daytona na djelu je tiha revizija Daytona. Povijesni procesi, htjeli mi to priznati ili ne, Hrvate u oba entiteta postupno pretvaraju u nacionalnu manjinu. U Republici Srpskoj to i jesu, a u Federaciji su sve više.

Zatvaranje očiju pred problemima hrvatskog naroda u BiH također može imati katastrofalne posljedice, ne samo za Hrvate u BiH, nego i za cijeli hrvatski narod i zato ću se boriti protiv hrvatske šutnje i saginjanja glave zbog agresivnih kritičara koji se boje otvaranja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH i koji stabilnost BiH vide u kompromisima na štetu hrvatskog naroda, poručuje u pismu potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara