Otvoreno pismo Udruženja hrvatskih arhitekata ministru kulture

DRŽIMO nevjerojatnim da Vlada, koja je u svom programu naznačila vrijednost prostora kao temeljno nacionalno dobro, upućuje Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o kulturnim vijećima u kojem se navodi da arhitektura ne pripada djelokrugu Ministarstva kulture, ističe u otvorenom pismu Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) ministru kulture, koje je danas dostavljeno Hini.

Zabrinuti smo da bi prva sljedeća posljedica takvog razmišljanja, kako se dodaje, mogla biti i ukidanje nagrade "Vladimir Nazor" za umjetničko stvaralaštvo s područja arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu, koje je potpisao predsjednik UHA Saša Randić, podsjeća se na značenje arhitekture za prepoznavanje kulturnoga identiteta pojedine zemlje u novom europskom krajoliku, a Venecijanski biennale, Salon arhitekture, Milanski triennale, Do.Co.Mo.Mo. i suvremeno arhitektonsko izdavaštvo samo su neki od primjera koji neposredno potvrđuju tu činjenicu.

"Savjet koji je osnovan na temelju Zakona o prostornom uređenju u području svojeg djelovanja ne obuhvaća umjetnički i kulturni aspekt arhitekture. Izdvajanje arhitekture iz djelokruga Ministarstva kulture imalo bi nesagledive posljedice za prepoznavanje hrvatske kulture", ističe se u pismu.

Predsjedništvo UHA na sjednici 27. ožujka zaključilo je da se ministru kulture uputi otvoreno pismo sa zahtjevom da se iz prijedloga Zakona ne isključuje Hrvatsko kulturno vijeće za arhitekturu i urbanizam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara