Otvoreno pismo Zdravka Tomca Vesni Pusić

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac uputio je danas otvoreno pismo predsjednici HNS-a Vesni Pusić, predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću i Odboru za vanjsku politiku u kojem navodi da ga V. Pusić zbog javno iznesenih stavova o BiH, više puta pokušala neargumentirano osporavati i to ne samo njegove stavove nego i kao čovjeka.

´U pismu predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću kao i u javnim nastupima tražite moju smjenu tvrdeći da ne provodim utvrđenu hrvatsku vanjsku politiku. Ja tvrdim upravo suprotno. Vi gospođo Pusić svojim javnim istupima o Domovinskom ratu, o stvaranju hrvatske države, o Haaškom sudu i o politici prema Bosni i Hercegovini odstupate od politike koju je utvrdio Hrvatski sabor´, navodi u pismu Tomac.

Dodaje da su ti njezini postupci u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije i liberalizma jer njima osporava pravo na različitost i vlastito mišljenje te slobodu javnog i znanstvenog djelovanja.

Vesna Pusić zatražila je od predsjednika Sabora Zlatka Tomčića Tomčevu smjenu s položaja predsjednika Odbora za vanjsku politiku zbog izjave na znanstvenom skupu o dr. Franji Tuđmanu - da će povijest pokazati je li u politici prema BIH možda imao pravo pokojni hrvatski predsjednik Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasivši da je tada dio medija njegove izjave pogrešno prenio, da je naknadno obrazložio što je i u kojem kontekstu rekao, Tomac u otvorenom pismu piše da V. Pusić i dalje neargumentirano inzistira na njegovoj odgovornosti, te da je sada otišla i korak dalje i da ga je na osnovi izjave koju nije rekao proglasila čovjekom koji ugrožava put Hrvatske u EU i rehabilitira (kako ona tvrdi) agresorsku politiku Franje Tuđmana prema BiH.

Tomac je na HIP-ovom znanstvenom skupu ´Tuđmanizam i detuđmanizacija´, lani 7. prosinca, okarakteriziravši sebe kao Tuđmanovog suradnika, ali i kritičara, uz ostalo rekao, ´da bi možda zbog sadašnje situacije u BIH te položaja Hrvata u njoj, povijest mogla pokazati je li u politici prema BiH, dr. Franjo Tuđman bio u pravu ili ne´.

Nedugo zatim rekao je da je dio medija pogrešno prenio njegovu izjavu te opovrgnuo napise kako se tom izjavom ispričao pokojnom predsjedniku Tuđmanu u vezi s njegovom politikom prema BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara