Ovčara: Optuženi u vrijeme zločina bio nesposoban za kretanje

U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine u četvrtak, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu sudski vještak, kirurgtraumatolog Miloš Jančić izjavio je da optuženi pripadnik tadašnje Teritorijalne obrane Vujo Zlatar, nekadašnji ugostitelj iz Vukovara, u vrijeme zločina nije mogao hodati bez nečije pomoći ili korištenja štaka.

U današnjem nastavku suđenja utvrđivalo se je li optuženi Vujo Zlatar u vrijeme zločina uopće bio na Ovčari ili je bio na liječenju, kako je on ustvrdio u svojoj obrani.

"Optuženi se zbog ozljeda koje je dobio nije mogao samostalno kretati najmanje četiri do šest tjedana, pa čak i više", kazao je vještak Jančić. Objasnio je da iz medicinske dokumentacije koja je bila dostupna sudu, na temelju koje je obavio vještačenje, proizlazi da je Zlatar bio na liječenju na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu do 18. studenoga 1991. godine, nakon čega je upućen u Selters banju kod Mladenovca na rehabilitaciju.

Vujo Zlatar optužen je da je, kao pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara, sudjelovao u strijeljanju zarobljenika iz vukovarske bolnice. U svojoj obrani negirao je krivnju te tvrdio da su "svi navodi u optužnici, osim njegovog imena, laž", jer je ranjen 30. listopada 1991. godine, te se nakon toga liječio u Beogradu i Mladenovcu i u Vukovar se vratio tek 25. prosinca te godine.

Vještak Jančić, međutim, nije mogao potvrditi ili negirati tvrdnju optuženog Zlatara da je za vrijeme liječenja u Selters banji još jednom bio upućen u Beograd na VMA, zbog intervencije na rani koja se otvorila. Takvog podatka nema u dokumentaciji VMA, što je vještak ocijenio "ozbiljnim profesionalnim propustom nadležnog liječnika", kao ni u otpusnom pismu iz Selters banje, koje je optuženi predočio sudu u svojoj obrani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije tijekom postupka zaposleni iz Selters banje su sudu potvrdili da je u poplavi uništena kompletna dokumentacija o pacijentima i njihovu liječenju u toj banji te je bilo nemoguće provjeriti navode optuženog o tijeku njegova liječenja.

Branitelji Vuje Zlatara predložili su sudskom vijeću da njihova branjenika puste iz pritvora u kojem se nalazi godinu i pol dana, a specijalnom tužitelju da odustane od daljnjeg gonjenja optuženog, tvrdeći da je "njegova nedužnost već dokazana".

Sudsko vijeće o tome bi odluku trebalo donijeti u petak, kad se suđenje nastavlja. Predviđeno je i pojavljivanje dvaju novih svjedoka u nastavku dokaznog postupka.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara