Ove godine osječka židovska općina blagdan Pesah obilježava u Vukovaru

OSJEČKA Židovska općina ove će godine židovski blagdan Pesah obilježiti u Vukovaru, gdje će, uz prigodni kulturni program, biti predstavljen projekt obnove vukovarske sinagoge, izvjestili su predstavnici Općine na današnjoj konferenciji za novinare.

Uz proslavu blagdana kojim se obilježava uspomena na izlazak Židova iz egipatskog ropstva javnosti će se predstaviti projekt obnove vukovarske sinagoge, srušene 1958. godine, a koja ne bi bila samo spomenik židovskoj zajednici, koja je živjela na ovome području, već bi ponudila i druge sadržaje potrebne gradu Vukovaru i ovoj regiji, rekao je predsjednik osječke Židovske općine Darko Fischer.

U sklopu sinagoge planiraju se aktivnosti međureligijskog i međuetničkog dijaloga, praktični rad s problemima ratnih psihotrauma, provedba projekata iz područja ljudskih prava, civilnog društva i nenasilnog rješavanja konflikata, a predviđa se i izgradnja moderne knjižnice, ističu u osječkoj Židovskoj općini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za projekt je dobivena potpora potpredsjednika Vlade Gorana Granića, a nadamo se da ćemo uskoro prikupiti potrebna sredstva za početak radova, rekao je Fischer izrazivši nezadovoljstvo nekim elementima provedbe projekta, primjerice da se još uvijek ne mogu pronaći dokumenti kojima bi se dokazalo da je zemljište na kojem se nalazila nekadašnja sinagoga pripadalo židovskoj zajednici.

Na svečanost u Vukovaru svoj dolazak su najavili i predstavnici diplomatskog zbora iz RH, rečeno je na konferenciji za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara