Ovo je ubojica Ive Pukanića

Ovo je ubojica Ive Pukanića

KRUNOSLAV BOROVEC je na redovnoj konferenciji za novinare u 11 sati, objavio dva crteža osumnjičenika za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Naveo je kako između dva fotorobota postoji mala, neznatna razlika, jer su nastali na osnovu informacija iz dva različita izvora.

"Načinjena su dva fotorobota, među kojima postoje manje razlike. Smatramo kako je riječ o istoj osobi, jer se opisi u bitnim dijelovima poklapaju i oba muškarca imaju iste crte lica", naveo je Borovec.

Prema prvom opisu, riječ je o muškarcu vitke građe, visokom oko 180 centimetara, koji je na glavi nosio šiltericu crne ili tamno plave boje. Tamnije je puti. Bio je neobrijan, s bradom starom pet do šest dana. Ima tamne oči, kestenjaste boje. Bio je odjeven u gornji dio trenirke ili jaknu i njegov opći izgled je podsjećao na izgled radnika.

Prema drugom opisu, riječ je o muškarcu starosti 35 ili 36 godina, vitke građe, visokom oko 195 centimetara, tamne kraće kose, ali ne svježe ošišane. Ima ispijeno lice, veći kukasti nos, izražene jagodične kosti i oštre crte lica. Na glavi je nosio platnenu kapu crne boje, a bio je odjeven u šuškavac tamnoplave boje.

"To je opis muškarca koji je prema svim dosad prikupljenim informacijama bio na mjestu ubojstva u kritično vrijeme", naveo je Borovec. Rekao je i kako je, s obzirom na sve okolnosti, realno za očekivati da se u ovom slučaju radi o skupini počinitelja.

Snimke s nadzornih kamera se još analiziraju

Borovec je naveo kako su oba fotorobota načinjena na osnovu informacija koje je policija prikupila od građana te kako su opisi mogućeg ubojice već poslani svim policijskim postajama u Hrvatskoj. Rekao je kako su crteži dovršeni jučer u večernjim satima te još nisu digitalizirani pa tako još uvijek nisu ni uspoređeni sa dosad evidentiranim počiniteljima kaznenih djela.

"Snimke s nadzornih kamera policija još uvijek analizira. Kad završimo s analizom, neke njihove dijelove ćemo možda podijeliti s javnosti, kako bi nam građani pomogli u otkrivanju mogućeg počinitelja", rekao je Borovec. Pritom je demantirao napise pojedinih medija o tome da je Pukanićev ubojica vozač motocikla, koji je imao crnu kacigu na glavi: "Pa i sami sa fotorobota vidite da tu nema riječi o nikakvoj kacigi".

U policiji nakon objave zvone telefoni

Policija je nakon objave fotorobota zaprimila niz dojava građana koje su se odnosile na njegov identitet i kretanje.

Građani su se obraćali policiji na raznim adresama, u postaje, operativno dežurstvo. Osim dojava da je slična osoba viđena u nekom dijelu grada, nekoliko građana navelo je i da na crtežu prepoznaju konkretnu osobu navodeći i njezin identitet.

Policija će vrlo vjerojatno obaviti i razgovor s predsjednikom Mesićem

Na pitanje hoće li i kada na obavijesni razgovor biti pozvana Mirjana Pukanić, pa i predsjednik Stjepan Mesić, Krunoslav Borovec  je rekao kako će policija obaviti razgovore sa svim osobama koje mogu imati bilo kakva saznanja o pozadini ili samom ubojstvu Ive Pukanića.

Ukoliko dođe do razgovora s predsjednikom Mesićem, Borovec kaže da će se razgovor voditi kao i sa svakim drugim građaninom jer prema zakonu za nikog nije predviđen poseban tretman. Mesić je danas novinarima u Uredu predsjednika rekao da ne vidi razloga za to jer sve što zna već je rekao medijima.

Mirjana Pukanić: Ivo nije govorio da mu netko prijeti

Mirjana Pukanić, supruga ubijenog Ivana Pukanića, rekla je da su je danas zvali iz Ureda predsjednika te joj ponudili pomoć. Kaže da ne vjeruje da je njezinom suprugu netko prijetio.

"Nije mi govorio da mu netko prijeti. Da je osjetio da mu netko prijeti ja sam sigurna da bi tražio zaštitu za sebe i za svoju kćer. Ja ću sama doći na njegov grob i oprostiti se od svog supruga", rekla je Mirjana Pukanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije likvidacije Ive Pukanića tražila sam od predsjednika Stjepana Mesića da kao prijatelj mog supruga izvrši pritisak na njega da do brakorazvodne parnice dođe bez medijskog spektakla", izjavila je Mirjana Pukanić u razgovoru za Novu Tv.

Mirjana Pukanić osvrnula se i na svoj trenutni odnos sa kćerkom Sarom. Rekla je kako s njom kontaktira jedino putem sms-ova. Kaže kako se o njoj u posljednje vrijeme jako loše pisalo te ne bi htjela da kćerka ima o njoj takvo mišljenje.

U sjedištu krim policije i djelatnici Nacionala

Danas poslijepodne su se u središtu krim policije u Heinzelovoj susreli načelnik PU zagrebačke Branko Peran, Mihael Varga, Krunoslav Borove te v.d. ravnatelja policije Vladimir Faber. Nakon sastanka nisu htjeli ništa komentirati.

Nakon njihova odlaska pred zgradom se pojavio automobil s Nacionalovim obilježjima iz kojeg su izašla dva muškarca i jedna žena te su samo rekli da su došči po neke stvari.

Komemoracija za Pukanića i Franjića u ponedjeljak u Hypo centru

Komemoracija za Ivu Pukanića i Niku Franjića održat će se u ponedjeljak, 27. listopada 2008. godine, u 11.00 sati u Hypo centru, objavila je redakcija Nacionala na svojim stranicama.

Kao što smo već pisali, sprovod Ive Pukanića bit će u ponedjeljak, 27. listopada 2008. godine, u 16.00 sati na groblju u Velikoj Gorici. Sveta misa zadušnica služit će se nakon sprovoda u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Sprovod Nike Franjića bit će u utorak, 28. listopada 2008. godine, u 13 sati na groblju Sv. Križ u Bošnjacima. Sveta misa zadušnica služit će se nakon sprovoda u crkvi Svetog Martina u Bošnjacima

Policija će pretražiti Pukanićev ured

Tijekom današnjeg dana će, u potrazi za korisnim informacijama, istražitelji pretražiti ured ubijenog Ive Pukanića. Vještačenja Pukanićevog Lexusa te mopeda čiji su ostaci pronađeni u dvorištu Nacionala, su u tijeku.

Podsjetimo, Ivo Pukanić i Niko Franjić su poginuli u četvrtak, 23. listopada, u eksploziji bombe koja je bila postavljena pokaj Pukanićevog Lexusa, u dvorištu ispred redakcije Nacionala. Pukanić će biti pokopan u ponedjeljak, 27. listopada, u 16 sati na gradskom groblju u Velikoj Gorici.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata podržala borbu protiv mafije

"Povodom zadnjih događanja i osjećaja nesigurnosti naših građana, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Zagreb, daje bezrezervnu potporu Vladi i tijelima državne uprave u odlučnoj borbi protiv organiziranog kriminala - mafije. Mi veterani Specijalne policije, odnosno članovi Udruge, osuđujemo svaki čin nasilja, sve što smo imali podredili smo jednome, a to je očuvanje sigurnosti građana Republike Hrvatske i njezine cjelovitosti u Domovinskom ratu", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruge, Svemir Vrsaljko.

"Tako sada u miru, dajući  punu podršku Vladi RH i tijelima državne uprave u odluci da se osjećaj sigurnosti vrati na naše ulice, spremni smo preuzeti obvezu koja nam pripada kao bivšim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i građanima s punom odgovornošću", dodaje se.

I.M.
Foto: MUP/HRT/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara