Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena, vozači obavezno upalite svjetla!

Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena, vozači obavezno upalite svjetla!

U NOĆI sa subote na nedjelju u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena. U nedjelju 25. listopada kazaljka sata se vraća jedan sat unatrag odnosno na dva sata.

Tako će od nedjelje sunce svitati jedan sat ranije, ali će i mrak padati sat ranije.

Hrvatska policija podsjeća vozače da sa zimskim računanjem vremena, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju moraju biti upaljena.

Vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, upozorava se da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućim materijom.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači ili pješaci bit će kažnjeni novčanom kaznom od 300 kuna, napominju u policiji.

Ljetno računanje vremena uvedeno je radi uštede energije odnosno da se obdanica "produži" do večernjih sati. Takav sistem računanja vremena u većem dijelu Zemljine sjeverne hemisfere primjenjuje se od posljednjeg vikenda u ožujku do posljednjeg vikenda u listopadu.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara