Ovorena izložba skulptura i crteža Matea Mornara

IZLOŽBU skulptura i crteža Matea Mornara, koji prvi put izlaže u Hrvatskoj, otvorio je večeras u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu francuski veleposlnik u Hrvatskoj Francis Bellanger.

Izloženo je 25 skulptura na temu ženskog tijela i temu životinja, a riječ je o velikim formatima izrađenim u bronci, glini i gipsu.

Također, izloženo je i dvadesetak crteža na temu ženskog tijela i to u tehnici olovka na papiru.

´Večerašnja izložba dobra je veza između Francuske i Hrvatske, odnosno kulturni most što je značajno za suradnju dviju država´, istaknuo je tom prigodom Bellanger.

Dodao je i kako su umjetnikove skulpture pune mašte i veoma vesele, a izrazio je i nadu da će mladi umjetnici, razgledajući izložbu, u radovima Matea Mornara pronaći inspiraciju za svoja djela jer to večerašnja izložba i pruža: nadahnuće i inspiraciju.

Mateo Mornar rodio se 1946. u Splitu, a od svoje devete godine živi u Francuskoj. Danas živi i radi u Nici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Završio je Visoku školu moderne umjetnosti gdje je učio tehnike kiparstva, grafiku i dekoraciju. Od 1990. u potpunosti se posvećuje kiparstvu.

Godine 1997. otvorio je kiparsku školu želeći upoznati ne samo mlade već i zrelije ljude s umjetnošću kiparstva i na taj način potaknuti nove talente.

Mateo Mornar umjetnik je koji je svoje radove izlagao u galerijama diljem svijeta.

U posljednje četiri godine izlagao je u Cannesu, Monacu, New Yorku, Parizu, Nici i drugdje. U tijeku je i njegova izložba u Ljubljani, a nakon Zagreba izlagat će i u Monacu, Miamiju, San Franciscu, Moskvi i St. Peterburgu.

Otvorenju večerašnje izložbe nazočili su i direktor Francuskog instituta Claude Veron i zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin.

Izložba je otvorena do 24. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara